Perovszkit

(ásv.), titánsavas mész (CaTiO3), szabályos rendszerbeli kristályokban, különösen hexaéderekben találni, legszebben az Uralban Achmatovszk vidékén, kristályos mészkőben. Kristályairól azonban kitünt, hogy azok minuetikus kristályok; a sokszorosan összenőtt ikerlemezei egyhajlásuak. Többnyire sötétbarna vagy fekete szinü, de vannak veres és sárga kristályok is. Gyémántfényü, a sötét szinü kristályok fénye kissé fémes fényü. K. 5,5. Fs. 4-44. Az Uralon kivül e különben ritka ásvány ismeretes még Tirolból (Pfitsch), Svájcból (Zermatt), Arkansasból (Magnet Cove), sőt mint járulékos elegyrész mikroszkópos kristályokban némely nefelinbazaltban is szerepel.

Perőcsény

kisközség Hont vármegye szobi j.-ban, (1891) 1051 magyar lakossal.

Per pedes

(lat.) a. m. gyalog; per pedes Apostolorum, «az apostolok lován» gyalog utazni, mint az apostolok tették.

Perpendiculum

(lat.), egy egyenesre vagy síkra merőleges egyenes vonal; továbbá az óra ingája. Perpendicularis a. m. merőleges, függőleges.

Pergerna

-család, neves család az ókori Rómában, melynek legismertebb tagja Marcus P., dölyfös főúr, a Sulla és Marius közötti polgárháboruban az utóbbinak hive. Később Sertoriushoz (l. o.) szegődött, kinek halála után sikerült a főparancsnokságot kezébe kerítenie. De Pompejus kezeibe került, aki (Kr. e. 72) kivégeztette.

Perpetuum mobile

(lat.), általában valami, ami örökké mozog; mekanikai értelemben oly gépezet, mely egyszer megindítva, a nélkül hogy vele ezentul mozgásának fentartására kivülről valamilyen alaku energiát közölni kellene, önmagától örökké járna, esetleg pedig még a nélkül, hogy a belé helyezett energiából valamit veszítene, folytonosan kifelé valamilyen fajtáju energiát produkálna. Ha lehetséges volna olyan gépezetet szerkeszteni, melynek alkatrészei minden súrlódás nélkül mozognának és lehetséges volta a közeg ellenállását is teljesen megszüntetni, p. abszolut üres tért előállítani, akkor az ilyen gépezet jogosan P.-nak - annak egyszerübb értelmében véve - lenne nevezhető. Ilyen gép nem jelentene egyebet, mint semmiből valamit létrehozni, s igy a természetben általános érvényü erély megmaradásának törvényével ellenkezik. Minden megindított gép, föltéve még azt is, hogy minden mozgási akadály kiküszöböltetnék, csak annyi energiát produkálhatna, amennyi megindításakor belé helyeztetett, ezután megállana. Minden a jelzett értelemben vett P. szerkesztésére irányuló törekvések a multban s a jelenben ennélfogva a természeti törvények hiányos ismeretére vezetendők vissza. L. még Energia.

Perpetuus

(lat.) a. m. folytonos, szakadatlan, tartós; perpetuitas, folytonosság, összefüggés. - Perpetua lex, örök, változhatatlan törvény. Ilyet a jog csak egyet ismer; azt t. i., hogy örök, változhatatlan törvény nincs, s valamely törvény eltörlését tiltó záradék kezdettől fogva semmis és érvénytelen. Mert az ellenkező a jövő törvényhozói hatalmat csorbítaná.

Perpignan

(ejtsd: perpinyań), Pyrénées-Orientales francia départementnak, az egykori Rooussillonnak és P. járásnak, valamint püspökségnek székhelye, elsőrendü erősség a Tet jobb partján, 11 km.-nyire a torkolatától, vasutak mellett, pompás a hóval takart Canigon, Monts-Corbieres s Monts-Albere által koszoruzott síkságon, (1891) 33 878 lak., dugó-, ostor-, cigarettapapiros-készítéssel, posztó- és pamutszövéssel, harangöntéssel, csokoládégyártással; juh- és selyemhernyótenyésztéssel; bor-, olaj-, vas-, szesz- és bőrkereskedéssel. A Tet mellékfolyója, a Basse által ó- és új-városra osztott P.-t D-en 20 000 katona befogadására alkalmas citadella védi. Közművelődési intézeteit közül a kiválóbbak: a fizikai, kémiai kurzus, rajz-, mekanikai, építőmesteri iskola, botanikuskert, városi könyvtár és több tudományos és közművelődési egyesület. Kiválóbb épületek a Szt.-János-székesegyház (II. Snacho 1324. alapította), Louis de Montmornak, P. első püspökének márvány síremlékével; a XIV. sz. végéről való lonja, amelyben most a mairie és egy kávéház van; az egykori egyetem (1349. IV. Aragoniai Péter alapította) épülete természetrajzi muzeummal, képgyüjteménnyel és a 20 000 kötetet tartalmazó városi könyvtárral; a kis La Castillet nevü kastély, amelyet 1319. II. Sancho mór stilusban épített tornyokkal és 6 szögü minarettel, az egész épület most kaszárnya; a prefektura, igazságügyi palota. P. 1172- a roussilloni grófi család kihalta után Aragoniáhaz került; a XII. és XIII. sz.-ban Majorca királyainak volt székhelye. 1415 szept. havában Zsigmond császár itt találkozott I. Ferdinánd aragoniai királlyal és XIII. Benedek pápával. 1475. XI. Lajos elfoglalta, de 1493. visszaadta; 1642. Richelieu foglalta el és 1659. a pireneusi béke végleg egyesítette Franciaországgal.

Perplexus

(lat.) a. m. megrémült, megzavarodott, megdöbbent; perplexitas, megdöbbenés, zavar.

Per procura

(lat.) a. m. meghatalmazás folytán. A kereskedelmi törvény értelmében a kereskedelmi üzlet tulajdonosa, a főnök felhatalmazása folytán a cégvezető jogosítva van arra, hogy a főnök cégét P. jegyezhesse. A cégvezető az aláirásnál köteles a céghez saját nevét a cégvezetésre vonatkozó toldással pp a. m. P. csatolni. Együttes cégvezetésnél, midőn t. i. a cégvezetéssel több személy nem külön-külön (vagylagosan), hanem együttesen van felruházva (collectiv procura), mindegyik cégvezető köteles az említett toldással ellátott cégjegyzéshez saját nevét hozzácsatolni.


Kezdőlap

˙