Petit

(franc., ejtsd: pti), betünagyság elnevezése. A betütest vastagsága 8 tipográfiai pont Didot szerint. A középbetü (o) magassága rendesen 1,015 mm. Franciaországban gaillarde-nak, Angliában brevier-nek hivják. Jelen lexikonunk is P. betükkel van szedve. - 2. P.-romain v. corpus, l. Garmond.

Petit

Elek Teréz, francia fizikus, szül. Vesoulban 1791 okt. 2., megh. Párisban 1820 jun. 21. Tanulmányait a beesançoni iskolán kezdte, 16 éves korától pedig az École polytechnique-en folytatta. Miután tanulmányait elvégezte, az analizis, 1811. pedig a fizika repetitorává nevezték ki, később a politechnikai iskolán és a Bonapaerte-liceumon tanárrá lett. Rövid, de igen munkás életet élt. Vizsgálatainak legtöbbjét Dulonggal, némelyeket pedig Aragóval együtt végezte. Vizsgálta a testek hőokozta kiterjedését és kihűlés törvényeit. Nevezetesebb munkái: Recherches sur les lois de la dilation des solides, des liquides et des fluides élastiques et sur le mesura éxacte des tempéretures (Ann. chim. phys. II. 1816); Recherches sur la mesure de températures et les lois de la communicaton de la chaleur (u. o. VII. 1818); Recherches sur la chaleur spécifique des fluidés élastiques; Recherches sur quelques points importants de la théorie de la chaleur (u. o. X. 1819).

Petite Louison

1. Guillotine.

Petitgrain-olaj

a Citrus Bigaradia Dich. leveleiből és éretlen gyümölcseiből párolt illanó olaj. Illatos szerek, különösen illatos vizek készítésére használják.

Petitio

(lat.), általában kérvény, különösen a kormányhoz, a képviselőházhoz, a fejedelemhez intézett kérvény v. panasz. P.-jog az állampolgárok kérvényezési joga Hasontartalmu P.-kat kollektiv P.-nak, számos aláirással ellátott P.-t ostrom-P.-nak neveznek. L. Kérelmezési jog.

Petitioners

l. Abhorrers.

Petition of Rights

l. Habeas corpus és Kérelmezési jog.

Petitio principii

l. Elvcsúsztatás.

Petit-maître

(franc., ejtsd: ptí metr) a. m. piperkőc.

Petitor

(lat.) kérelmező; petitorius kereset, az a kereset (l. o.), mellyel maga a jog, különösen a tulajdonjog vagy a szolgalom igénybe vétetik, ellentétben a possessorius keresettel, mely csak az eddigi birtokállás fentartására vagy helyreállítására van irányozva.


Kezdőlap

˙