Phaneroglossa

(állat), a farkatlan kétéltüek rendjének egyek alrendje, melynél a nyelv meg van, a szájüreg aljára nőtt, leggyakrabban hátul, ritkábban elől szabad. Ide tartoznak hazai békáink is. L. Békák.

Phanerosporeae

(növ.), l. Külspórásak.

Phantasia

(gör.), l. Képzelet.

Phantasos

a görög mitologiában az álmok istene, Hypnosnak az alvás istenének fia, aki az alvókat körülröpkedi és álomképeket varázsol elébök.

Phaps

(állat), l. Lahor-galamb.

Pharbi

Lázár, örmény történetiró az V. sz.-ból, ki megirta az örmények történeteit, Örményországnak elosztásától Kr. u. 400. persa és görög fenhatóság alatt álló két külön királyságra, a hős Mamigoni Vártán kormányzósága koráig Kr. u. 485. Magyar őstörténelmi szempontból művének becsét nagy mértékben emelik az érdekes tudósítások, melyeket a hunn-avarok lakhelyeiről és az enthallita hunn-magyarokról, kiket felváltva hol hunnoknak, hol chusoknak nevez. P. a többek közt Perosz persa királynak végzetes hadjáratát a hunnok ellen, megegyezőleg adja elő Procoppal. Munkája kiadatott Velencében 1793. és 1807.

Pharetariusok

l. Jászok.

Pharmacognosia

l. Gyógyszerisme.

Pharmacologia

(gör.-lat.) a. m. gyógyszertan (l. o.).

Pharnakes

két fejedelem a boszporusi birodalomban (l. o.): 1. P. (I.) Kr. e. 183. elfoglalta Szinopét és egy ideig terjeszkedett a Fekete-tenger partján, amit aztán Pergamosz, Kappadokia és Bitiniának és rómaiakkal szövetkezett fejedelmei ellen mindenféle új birtokát elvesztette; megh. Kr. e. 157. 2. P. (II.) Mithridates fia, saját apját lázadás által a halálba kergette (Kr. e. 63.) Caesar és Pompejus versengését arra használta fel, hogy birodalmát terjessze, de Caesar legyőzte.


Kezdőlap

˙