Phloëma

(gör.-lat.), a fának a hársszövete, mely a kéreg legbelső részén, a kéreg és a farészlet közt van. L. Háncs.

Phlogiston

l. Kémia; phlogosis, gyuladás (l. o.).

Phlox

(növ., lángvirág), a hadvirágfélék génusza 30 fajjal É.-Amerika és Ázsia É-i részén. Egy-, két- v. többnyári fű, levele épszélü, az alsó átellenes, a felső váltakozó, virágzata álernyős v. sátorozó, virága gyertyatartóképü, öthimes, tokja sokmagu. Több faja eleven piros, jó illatu virága kedvéért kerti virág. A P. Drummondii Hook. texasi, virága lila, a torka sötét pirossal pettyegetett, de világosabb vagy sötétebb piros, rózsaszinü v. fehér virága is lehet. Egynyáréltü, számos fajtáját termesztik. A P. paniculata L. kórós, 1 m. magas, É.-amerikai virága halavány lilaszinü, nagy sátorvirágzatot fejleszt. A P. decussatával L. számos s a legkülönbözőbb szinü fajvegyüléke van, kertben, temetőben gyakori és soká virít. A P. procumbens Lehm. és P. reptand Mchx virágágy szegélyének célszerü.

[ÁBRA] Phlox.

Phobos

l. Deimos és Phobos.

Phoca

phocidae (állat), l. Fokák.

Phoenicopterus

vagy flamingo, l. Lángmadár.

Phoenix

(Phenix is, ejtsd: finiksz), 1889 jan. óta Arizona É.-amerikai territorium fővárosa, a Salt-River partján és a Southern-Pacific vasút szárnyvonala mentén; 1870. alapították (1890) 3152 lak., évi kereskedelmi forgalma 2 millió dollár. A Maricopa county csatornái részben prehisztorikus korból valók, maga P. egy régi Pueblo helyén áll, s neve is ennek újból föltámadására vonatkozik.

Phoenix

mesebeli madár, l. Fénix.

Phoenix

L. (növ.), l. Datolyapálma.

Phoibe

(gör. a. m. ragyogó, fénylő), a görög mitologiában Uranosnak és Gaeának leányai, Koios felesége, Atteria és Leto anyja. Szerepelt a delfi jóslóhely történetében, amelynek Themis után és Apollo előtt gondját viselte.


Kezdőlap

˙