Pilum

(lat.), a rómaiaknak a szamnitáktól átvett hajító dárdája, amely később legnemzetibb fegyverük lett.

Pilus

(lat.) a. m. szőr.

Pilz

Károly, német pedagogus, szül. Reichenauban 1821 aug. 4-én. Spembergi, később bischofswerdai tanító volt, 1849. Lipcsébe ment, hol teológiát tanult, de aztán ismét visszatért a pedagogiához s 1888-ig Lipcse több iskolájában tanított. Alapította a Cornelia címü folyóiratot a házi nevelés szolgálatára, a pedagogiai társulatot és a szegény elárvult gyermekek segélyező egyesületét; a Freimauer-Zeitungot több mint 20 év óta szerkeszti.

Pima-indusok

Arizonában és Sonorában, a Gila mentén, az É.-amerikai indusok részben katolikus és legcivilizáltabb törzse. A keresztény törzs egyik része, Pimas altos (felső P.) a Rio Colorado, másik részük Pimos bajos (alsó P.) a Rio Gila partján lakik; velük rokon törzs a szobaipuri és a papago a Rio Gila völgyeiben. Nyelvük az u. n. nagy sonori nyelvcsaládba tartozik; számuk, nem értve ide a Mexikóban élő P.-at (1890) 9627, köztük 4464 pima és 5163 papago.

Pimelozis

(gör.) a. m. hájkór (l. o.)

Pimenta

Lindl. (növ.), l. Szegfűbors.

Pimjab

l. Pendsab.

Pimpinella

L. (növ.), l. Rákfarkfű és Poterium.

Pimpó

pimponya (növ.), l. Gyermekláncfű és Pipefű.

Pina

170 km. hosszu jobboldali mellékfolyója a Jacoldának. Volhiniában a koveli járás mocsaraiban ered, KÉK-nek folyik és Pinszk közelében torkollik. 128 km.-nyi hosszuságban hajózható.


Kezdőlap

˙