Plainfield

(ejtsd: plenfild), város New-Jersey É.-amerikai állam Unoin countyjában, Newarktól Dny-ra, vsutak mellett, (1890) 11 267 lakossal, könyvsajtó-, szőnyeggyártással és szerszámkészítéssel.

Plaisant

(franc., ejtsd: plezáń) a. m. mulattató, mulatságos, élvezetes; plaisanterie, tréfa.

Plajbász

l. Grafit.

Plaka

város Melosz szigetén.

Plakát

falragasz, hirdetmény, rendesen távolról olvasható betükkel nyomtatott, nagyobb alaku nyomtatvány, amelyet hatóságok vagy magánemberek is kifüggesztenek, hogy tartalmáról a közönség tudomást szerezhessen. A P.-ok őseinek azokat az érc- és márványtáblákat vehetjük, melyekbe Athénbe Solon törvényeit, Rómában a népgyülések programmját, a pretorok ediktumait, a szenátus határozatait metszették s amelyeket azután nyilvános helyeken fölállítottak. A középkorban kikiáltók helyettesítették a P.-okat, ugy amint az nálunk faluhelyen maig is történik. A pápai meghagyásokat, rendeleteket azonban minden időben a Laterán s a Szt.-Péter-templom kapujára függesztett irott P.-ok adták a hivők tudtára. Legkorábban Franciaországban nyertek a P.-ok szélesebb elterjedést. 1407. és 1417. már királyi pátensekkel tiltották a forradalmi P.-ok kiragasztását, I. Ferenc pedig 1539. elrendelte, hogy a hivatalos dolgokat P.-okon tudassák a közönséggel. Manapság már a P.-ok illusztrálva, díszesen kiállítva figyelmeztetik a közönséget a hirdetett dolgokra.

A P.-ok jelenleg háromféleképen készülnek: könyvnyomói és litografikus úton, meg bádogból. A hatósági hirdetményeket rendesen a könyvnyomtató csinálja; a kereskedők és iparosok P.-jainak készítése megoszlik a három iparágazat között. Különösen a litografált P.-ok között sok a csinos, sokszor művészies dolog. E nemben a világ legnevezetesebb P.-rajzolója Chéret párisi tanár. Hazánkban a litografált P.-ok ízléses és művészi kiállításával csak a legújabb időkben kezdenek törődni, de már is szép eredményeket láthatunk. Pléh-P.-készíttő gyár csak egy van Magyarországon, a Bruchsteiner-féle. A magánemberek P.-jai bélyegkötelesek. Minden egyes 1250 cm2-t meg nem haladó P.-ra 1 kros, az ennél nagyobbra pedig 2 kros bélyeg ragasztandó. L. Hirdetés.

Plakátbetük

olyan betük, melyek több mint 48 pont nagyságuak s melyeket - mint nevük is mutatja - plakátok szedésére használnak. A kisebb P.-et ólomból meg rézből öntik, a nagyobbakat keményfából faragják. Újabban porcellánbetükkel tesznek kisérleteket.

Plakodermák

l. Devonszisztema.

Plakoid pikkelyek

a porcogós halak testén előforduló csontpikkelykék, melyek az illető hal bőrét érdessé teszik (cápák).

Plan

az ugyanily nevü cseh kerületi kapitányság székhelye, a Schlada és vasút mellett, (1890) 3311 lak., sörgyártással; régi kastéllyal, szt. Annáról elnevezett búcsujáró-templommal.

Plana

Giovanni Antonio Amadeo báró, olasz csillagász és matematikus, a hires Lagrange matematikus unokaöccse, szül. Voghesában 1781 nov. 8., megh. Torinóban 1864 jan. 20. Hosszu időn át az asztronomia tanára s a csillagvizsgáló intézet igazgatója volt és legnevezettesebb műve; Théorie du mouvement de la Luna (Torino 1832, 3 köt.).


Kezdőlap

˙