Planariidae

(állat), a faalakulag elágazó tápcsöves örvényférgek egyik családja. Édes vizekben vagy nedves földben élnek, kövekhez, növényekhez tapadva található. Lapos testüek. Egyszerü ivarnyilással, 1-2 vagy sok pár szemmel. Hazai közönségesebb fajok: Planaria lugubris, Dendrocoelum lacteum, Polycelis nigra stb.

Planasia

l. Pianosa.

Planch.

latin növénynév után Planchon J. E. montpellieri tanár nevének rövidítése (Hortus Donatensis, 1854-58).

Planchette

(franc., ejtsd: plauset) a. m. mérőasztal, vállfűzőbe való halcsont.

Planck

Károly Keresztély, német filozofus, szül. 1819., megh. 1880 jan. 7., mint a maulbronni ev. szeminárium eforusa. Hegelből indult, később elvált tőle és a realizmusnak egy rendszerét dolgozta ki, mely inkább csak névleg az, mert P. a modern természettudományi elméletek ellen hévvel küzd. Nála a való extenziv és intenziv mennyiségü, s belső középponti össztevékenység minden jelenség formája, a mindenségé, a szervezeté s a megismerő és erkölcsi egyéniségé. Az igazi vallási tudat a tiszta természet megismerésében nyilvánul. Az észt az élet természeti föltételeinek kell alárendelni, nem pedig a halhatatlanság hitével tőlük elszakítani. Főbb művei: Die Weltalter (1850, 1851, 2 rész); Grundlinien einer Wissenchaft der Natur (1864); Grundiss der Logik (1873); Testament eines Deutschen; Philosophie der Natur und der Menschheit, kiadtta KöstlinK. (Tübinga 1881). V. ö. Umfried O. L., K. P. dessen Werke und Wirken (Tübinga 1880).

Planctus destructions regni Ungariae per Tartaros

(lat.) címmel valószinüleg 1242-ből maradt fenn a boroszlói egyetemi könyvtárban (I. 262. sz.) egy vers, mely Magyarországnak a tatároktól való elpusztíttatását siratja. Ugy látszik, hogy szerzője valamely menekült magyar volt; igy őt kellene a latinul irt legrégibb magyar költőnek tartani. A 63 versszakból álló verset kiadta Marczali a Történelmi Tárban (1878, 369-375. old.).

Planéta

l.Bolygók; a kat. egyházban, l. Casula.

Planétakerekek

e néven olyan kerékrendszert neveznek, ahol egy nagyobb keréken két vagy több kerék a naggyal vele forog, mintha annak tengelye a nap s a kis kerék a planéta lenne. EZ a kerékrendszer a csillagászati távcsövek óragépénél fontos szerepet játszik, mert e P.-kel igen kényelmesen s ha jól vannak készítve, holt mozgás nélkül lehet a távcsőnek az óragéptől független s határtalan idejü mozgást adni.

Planéták kövei

amuletek gyanánt hordott drágakövek, melyeket a régiek a planétáknak megfelelően hordottak. Saturnusé a türkisz, Jupiteré a karneol, a Marsé a smaragd, a Napé a gyémánt, Venusé az ametiszt, Merkuré a mágneskő, a Holdé a hegyikristály.

Planetarium

(lat.), tanítási célra használt gép, melynek középpontján p. napot ábrázoló üveggömbben lámpa ég s a központból különböző hosszuságu drótok nyulnak ki, melyek végeiken az illető planétát ábrázolják. A drótok hosszusága a planéták naptól való távolságával arányban van. A planétákat tartó belső végeik azonban egy olyforma kerékszerkezettel vannak összefüggésben, hogy ha p. egy forgattyut hajtunk, mely a műszer állványából nyulik ki, a planéták a nap körül forognak, még pedig oly sebességgel, amint azok egymáshoz viszonyítva az égen forognak. A tökéletesebb P.-okat, melyek azonban elég költségesek, óragép hajtja, s ama bolygók, melyeknek holdjaik vannak, nem dróton, de csövön állanak, s szintén végezik a napi forgást, sőt holdjaikat külön kerékszerkezet hajtja.


Kezdőlap

˙