Planetoidok

l. Apró bolygók.

Planiglobium

(új-lat.), a Föld és ég félgömbjének síklapra való ábrázolása. A legszokásosabb P.-ok sztereografikus, globuláris, ortografikus és Lambert-féle azimutalis területtartó vetület szerint készülnek.

Planiméter

l. Területmérő.

Planimetria

l. Geometria.

Planina

(szerb) a. m. hegység; Sztara P., a Balkán szláv neve.

Planina

község Zágráb vármegye szentivánzelinai j.-ban, (1891) 1027 horvát lakossal.

Planipennia

(állat), a recésszárnyu rovarok egyik csoportja, ahol a szárnyak nem hajthatók össze és egyenlők; azért laposszárnyuaknak is nevezik. Ide tartoznak: a hangyalesők, fátyolkák, skorpiólegyek és a Sialidák családja.

Planiszférium

(gör.-lat.), az egész gömb leképezése v. ábrázolása sík lapon. Rendesen azonban az éggömb sztereografikus sarkvetületét értjük P.-on; ha ezt a pólus körül forgatható korong alakjában rajzoljuk és valamely hely geográfiai szélességének megfelelőleg rá e hely horizontját ábrázoló kivágást fektetünk, akkor e P. az égi testek keltének, lenyugvásának s láthatóságának közelítő lemérésére szolgálhat. ily alakban elterjedt és kedvelt kis készülék, mely kissé tökéletesebb alakban egészen a XVII. sz.-ig számos csillagászati feladat grafikai megoldására, sőt alkalmas mutató hozzácsatolása által nap- és csillagmagasságok mérésére is használtatott (astrolabium planisphaerium).

Planitz

Károly Pál, szász tábornok és hadügyminiszter, szül. Hohengrünben 1837-ben. 1853. a hadseregbe lépett és 1856. hadnagy lett. Részt vett az 1866-iki hasonlóan az 1870-71-iki hadjáratban Franciaország ellen. Időközben a katonai pályán egészen a tábornoki rangig emelkedett. 1891. hadügyminiszter lett.

Plankton

(a görög planktosz a. m. kóborló szóból), ama mikroszkópi kicsinységü élő szervezetek összesége, melyek a vizeket benépesítik; ilyennek különösen a különböző Protozoák, Entomostracák, Rotatoriák, számos állat lárvái stb., amelyekből néha egy kanálnyi vizben is millió és millió van, és amelyek néha nagy számuknál fogva a viznek kék, vörös stb. szinét adja. Planktologia az a tudományág, amely e szerves lényeknek minden irányában való tanulmányozásával foglalkozik. Ez állatok különösen fontosak nemcsak a tudomány szempontjából, hanem közgazdaságilag is, amennyiben a fiatal halak táplálékául szolgálnak, mint a halak bélcsöve tartalmának vizsgálatai is igazolják. V. ö. Daday, P. és planktologia (Term.-tud. Közl. 1893), és Haeckel, P.-Studien (Jena 1890).


Kezdőlap

˙