Plessziméter

(gör.), az rovosis kopogtatásban alkalmazott kis műszer. A P. célja fölfogni a kopogtató ütést, mert igy jobban megitélhető hangot nyerünk. A P. alakja hol kerek, hol hosszukás, körülbelül ezüstforintnyi nagyságu; vastagsága s főleg azon anyag, amelyből készült, többékevésbé módosítja a szövetek adta hangot s ezért a P. nem adja oly tisztán ki a kopogtatás finomabb árnyalatait, mint ha helyette egyik ujjunkat használjuk. A P.-nek legjobb anyaga az üveg lenne, de ez könnyen törik, s igy elefántcsontot, kaucsukot, szenet használunk e célra. Némely P.-nek még cm.-beosztása is van. A P.-re vagy ujjunkkal vagy a kopogtató kalapáccsal ütünk. L. még Auszkultáció.

Plesuva

hegység, l. Szemenyik.

Pleternica

politikai község Pozsega vármegye pozsegai j.-ban, (1891) 1259 horvát-szerb lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. A község az Orljava termékeny völgylapályán fekszik.

Plethon

Georgios Gemistos, bizanci tudós, szül. 1355 körül, megh. 1450. Gemistos (a Súlyos, nagy tudománya miatt) melléknevét maga változtatta P.-ra, mely hasonlít Plantonhoz. Hévvel küzdött Aristoteles ellen, védelmébe fogadja Platon eszmetanát, ámbár nem különíti el szigoruan Platon elmélettét az új-platonizmustól és Platon keresztényellenes elméleteire sem igen vet ügyet. Ő birta rá Cosimust, hogy Firenzében a platonikus akadémiát alapítsa, melynek első főnöke Marsilius Ficinus volt. Egy külön művett irt 1440 körül a platonikus és aristotelikus filozofia különbségéről, mely 1541. jelent meg Párisban görög nyelven, 1574. Baselban latin fordításban. Nagy művéből a törvényekről csak töredékek maradtak ránk, melyeket Gass adott ki 1844. Boroszlóban, újabban C. Alexandre, A. Pelissier francia fordításával Pangoly 1888. V. ö. Fritz Schulze, Geschichte der Phil. der Renaissance, I. köt.: G. Gemistos P. (Jena 1874).

Pletiszmográf

l. Hidroszfigmográf.

Pletomelia

v. polimelia (gör.), az az eset, mikor bizonyos testrészen a rendesnél több tag van, igy p. öt ujj helyett hat ujj (polidaktilia).

Pletóra

l. Bővérüség.

Pletron

ó-görög hosszmérték, amelynek egyenértéke 100 láb=30,83m.; hosszmértéken kivül területmérték is és mint ilyen =9,5 ar. római irók a P.-t jugerumra fordították, utóbbi azonban 21/2-szer nagyobb mint a P.

Pleura

(gör.) a. m. mellhártya, l. Mellüregi szervek.

Pleuralgia

(gör.) a. m. nyilalás (l. o.).


Kezdőlap

˙