Plica polonica

l. Lengyelfürt.

Plicatus

(lat.) a. m. ráncba szedett, redős, p. a levél olyankor, midőn a két fele nem lapos, hanem mintegy ráncba szedve, össze van ráncolva, p. a gyertyánfáé.

Plin.

l. Pl.

Plinius

1. Gajus Pl. Secundus (az idősb), római természettudós, szül. Novum Comumban (mások szerint Veronában v. Rómában) Kr. u. 23., megh. Kr. u. 79. a Vezuv kitörésekor. Előkelő, vagyonos családból származott; 45. mint lovaskatona Germániában szolgált, mely alkalommal bejárta a chaukok országát és a Duna mellékét. azontul (52) a hivatalos pályán találjuk Rómában, 67. mint prokurátort Hispaniában, honnan Afrikába is ellátogatott. Vespasianus császár egy állami hajóraj parancsnokává tette. Hatáskörébe esvén az a terület is, melyen a Vezuv kitörése történt, a rettentő tünemény hirére hajóra ült és egész közelbe jutván, a legnagyobb veszélyben jegyezte fel megfigyeléseit. A katasztrófa után harmadnapra találták meg Stabiaeban, alkalmasint a kénes gőzöktől megölve. Unokaöccse, az ifj. P., részletesen leirja ezt egyik levelében. Reánk maradt nagy encikopédikus műve: Naturalis historiae libri XXXVII., melyet saját állítása szerint legalább is 2000 régibb műből állított össze és Titus császárnak ajánlva egészen vagy legalább legnagyobb részében még életében kiadott. Ez a fontos mű, mely az egész középkoron által a természettudományi ismereteknek egyedüli, sőt a többieknek is egyik fő forrása volt.

2. P. Gajus Caecilius Secundus (az ifjabb), az előbbiek unokaöccse és fogadott fia, szül. Novum Comumban Kr. u. 62., megh. 114 körül. Kitünő nevelésben részesülvén, mint kora legkiválóbb tanárainak (a retorikában Quintiliannak) tanítványa, korán feltünt és Trajanus kormányzata alatt politikából és tudományból egyaránt kivette a maga részét. Igy emelkedett egyre magasabb polcra, Kr. u. 100. lett konzul, egy évre rá bitiniai prokonzul. Fő művei: kilenc könyvbe rendezett levélgyüjteménye (Epistolae), mely Cicero után római levélprózának legszebb emlékeit foglalja magában; a Vezuv kitörésének leírása és a keresztények üldözéséről érdekökben Trajanhoz irott levél. Életének egész folyamában érdeklődött a költészet iránt, mint prokonzul is fentartotta a költőkkel (Silius Italicus Martiales) való közlekedést.

Plinteriák

l. Kallinteriák.

Plintosz

(gör.), jóni, korintusi oszloplábak alatt levő négyszögletes, alacsony talplemez, l. Oszloprendszer.

Pliocén

l. Harmadkor.

Plissé

(franc.,) a. m. redős.

Plissolophus

(állat), l. Inkakakadu.

Plitvicei tavak

szépségükről hires tavak Lika-Krbava vármegye É-i határán, a Kis-Kapela és Pljesevica hegységek közt. Gyönyörű erdős hegységben 13 tó (7 nagyobb, 6 kisebb) fekszik terraszszerüleg egymás fölött, melyeket 20 nagyobb és 10 kisebb vizesés köt egymással össze. Összes hosszuk 7,9 km. Az első és legmagasabban fekvő tó a Prosćansko jezero (800 m. magasságban), a legalsó (Bakinovac) tó csak 647 m. magasságban fekszik; a tavak nivó-különbsége tehát 153 m. Legnagyobb és legszebb a Kozjak-tó (3075 méter hosszu és 613 m. széles). A Plitvicei-patak vizesése 78 m. magas. A P. lefolyását a Korana (l. o.) képezi. A P. Ogulin felől érhetők el legkönnyebben. Partjukon turistaházak vannak.


Kezdőlap

˙