Pneumatikus kád

üveg- vagy bádogból készült, hasábos vagy hengeres edény, mely fölül nyitott. Két átellenes fal tartja a kétszer derékszög alatt meghajlított bádoglemezt (hidat), mely vizszintes részével viz alá merül és közepében egy vagy több nyilással bir. Gáz fejlesztésekor a vizzel megtöltött és nyilásával lefelé fordított gázfelfogó edényt a híd kivágására állítják s ebbe irányítják a gázfejlesztő készülékből csövön át érkező gázt.

Pneumatikus kúra

l. Belégzési orvoslás.

Pneumatikus malátázás

l. Maláta.

Pneumatikusok

orvosi iskola, mely Kr. u. I. sz.-ban keletkezett. Fő képviselője Athenaios volt. Szerinte az emberi test mozgatható ereje a pneuma, valamely légnemü anyag; a betegséget annak rendetlen működése okozná.

Pneumatikus telegráf és csengetyü

Két állomás vékony, erős falu ólomcsővel, mint teljesen légzáró vezetékkel van összekötve. A feladási helyen a csőbe levegőt tartalmazó gummiballon van beiktatva, mely összenyomatáskor a benne levő levegőt az ólomcsövön át egy sík lapokból alkotott gummiszelencébe hajtja, melyet ezáltal felduzzaszt. A szelence ezen térfogatváltozása könnyen használható fel arra, hogy látható, vagy a csengetyünél hallható jelt adjon. Előnyös alkalmazásra talált a pneumatikus összeköttetés órák mozgatására, melyek normál órával vannak összekötve.

Pneumatikus vasút

az olyan vasút, mely légmentes csővezetékben elhelyezett sinekből áll s ugy használtatik a szállítás eszközlésére, hogy a csőbe illő járóművek hátára légnyomás működik, hasonlóan, mint a csőpostánál is, de a csekélyebb átmérőjü csövekben a postai küldemények továbbítására szolgáló hüvelyekkel történik. P.-ak eddig ugyszólván kizárólag csomagok szállítására használtattak s az első ilyen vasút Londonban 1863. létesült, később azután más nagy városok is alkalmazták s erre a célra leginkább 1/2-től 1 m.-ig terjedő átmérővel készült öntött vascsöveket használnak. A mozgató erőt légfúvógépek szolgáltatják. Időközben történtek arra nézve is kisérletek, miként lehetne a szállításnak ezt a módját személyekre is alkalmazni, mint p. az 1864. a sydenham-londoni kristály-palota parkjában Rammel által megejtett kisérlet alkalmával, midőn egy 548 méter hosszu falazott alagútban (3 m. magas 2,75 m. széles) olyan kocsi futott, melybe 30-35 ember fért el. A pályának voltak ugy görbületei mint emelkedései is (60‰-ig). A kocsi hátsó fala ugy volt alkotva, hogy az alagút keresztszelvényét egészen betöltötte. Az előremenetnél a légfúvó nyomása működött, a visszamenet alkalmával pedig a levegő szivatott ki. Locher ezredes a svájci Jungfraura tervezett hasonló szerkezetü vasutat, melynek segélyével a 6 km. hosszu utat a Jungfrau csúcsára vagy onnét vissza 15 perc alatt lehetett volna megtenni, kb. 70% lejtő mellett. Ugy látszik azonban, ez a terv soha sem fog megvalósulni, mert a legújabb hirek szerint már itt is a villamosság készül az őt megillető szerepkört betölteni.

Pneumatizmus

(gör.), latinul spiritualizmus, az a nézet, hogy igazán csak szellemek léteznek, az anyag pedig csak látszat v. jelenség. E nézetet vallók: pneumatisták.

Pneumatochord

l. Eolhárfa.

Pneumatográf

l. Pneumográf.

Pneumatologia

(gör.), tanítás a szellemről, tehát némelyeknél annyi mint pszichologia, lélektan; a teologiában a szellemekről való tanítás, angyal- és ördögtan (angelo- és demonologia).


Kezdőlap

˙