Podbjel

kisközség Árva vármegye vári j.-ban. (1891) 1051 tót lak., van sörgyára, postahivatala és postatakarékpénztára.

Poděbrad

(ejtsd: podjebrad), az ugyanily nevü cseh kerületi kapitányság székhelye az Elbe jobb partján, vasút mellett, (1890) 4807 lak., csukorgyárral, gőzmalommal, üveggyárral és csiszolóval, 3 sörgyárral és élénk gabonakereskedéssel; vasas fürdővel; régi XIV. sz.-beli templommal. A város fölött állanak romjai azon várnak, amelyben Podjebrád György a későbbi cseh király született.

Podesta

(olasz, a latin potestas a. m. hatalom, fenhatóság szótól); ezt a nevet viselték a középkorban az olasz városok élén álló és a végrehajtó hatalmat gyakorló hivatalnokok, első sorban a pogármesterek.

Podeszt

(lat.), a lépcső pihenője, l. Lépcső.

Podetium

(növ., a. m. telepgally), bizonyos zuzmók telepének egy része.

Podex

(lat.) a. m. ülep, far, hátulsó rész, az ember ülőrésze.

Podgajci

község Szerém vármegye županjei j.-ban, (1891) 1030 horvát-szerb lakossal.

Podgorac

politikai község Verőce vármegye nasicei j.-ban, (1891) 1793 horvát-szerb és tót lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Podgorica

város és kerületi székhely Montenegróban, 24 km.-nyire Cettinyétől a Ribnica mellett, a Skutari-tótól É-ra elterülő síkságon, 6000 lak. A Lim és Zeta mentén a fejedelemség belsejébe vezető utak mellett feküdvén, kereskedelmi és sztrategiai szempontból egyaránt fontos hely. Körfalainak romjai maig is láthatók. Közelében vannak Diocleiának, Diocletianus császár szülővárosának romjai.

Podgorje

község Zágráb vármegye stubicai j.-ban, (1891) 2196 horvát lakossal.


Kezdőlap

˙