Polacca

l. Polonaise.

Pola de Labiana

l. Labiana.

Pola de Lena

(Lena), az ugyanily nevü járás székhelye Oviedo (ettől 31 km.-nyire) spanyol tartományban, a Lena és vasút mellett, (1887) 13 064 lak. Közelében szén-, vasérc- és kénesőbányával.

Polák

polyák, a. m. lengyel, l. Lengyelek.

Poland-khina sertés

az amerikai Egyesült Államok legkiválóbb sertése, mely nálunk is tenyésztetik. Alanya ezen fajtának a lengyel sertés volt, ezenkivül igen sok borkshirei és khinai vért tartalmaz, s e miatt tetszetős formáju, gyorsan fejlődik és könnyen hízik, de miután a mi legelőinken kellően nem fejlődik, igy bent kell tartani, csak belterjes gazdaságokba való.

Polangen

község Kurföld orosz kormányzóságban, 69 km.-nyire Grobintól, 3 km.-nyire a porosz határtól, a Keleti-tenger partján, 1414 lak., tengeri fürdővel, borostyánkőfaragással. 1 km.-nyire van a Beruta-hegy, amelyen egykoron Praurima litván istennő hires temploma állott; ezt a kardlovagok rombolták le.

Polanszkij

Péter, kis-orosz iró, szül. a galiciai Kárpátok Jablonkanizma falujában 1863. s jelenleg Lembergben szerkesztő. Teologiát tanult Lembergben, de aztán az irodalomra adta magát. A népéletből vett regényeit és novelláit egészséges realizmus és lángoló hazaszeretet jellemzik. Ilyenek: Roxelán bosszuja; Rabszolga és zsarnok; Moldvai novellák; Egy galiciai pap emlékiratai. Fordított Byronból, Schillerből, Burnsből, Moore Tamásból.

Polány

(Magyar-), kisközség Veszprém vármegye devecseri j.-ban, (1891) 1133 német és magyar lak.

Polárháromszög

valamely gömbön két gömbháromszöget (l. o.), ABC és A'B'C'-t, egymás P.-ének mondjuk, a az Á' pont a BC legnagyobb körnek minden pontjától 90°-ra van s e körnek ugyanazon oldalán van, mint az A pont, ha tovább B' és C'-nek hasonló fekvése van CA illetőleg AB-hez képest. Ez esetben A, B és C a B'C', C'A' illetőleg A'B' körök pontjaitól szintén 90°-ra vannak. Ha a két P. oldalait a, b, c illetőleg a', b', c'-vel, szögeit a, b, c illetőleg a', b', c'-vel jelöljük, ugy:

a + a' = b + b' = c + c' = 180°

a + a = b + b = c + c = 180°.

Polaris

(gör.) a. m. sarki, a polusra vagy sarkra vonatkozó. P. geometriai értelemben, l. Másodrendü görbe. - P. áramlat, l. Légkör.


Kezdőlap

˙