Poláris felhősávok

Igy nevezte Humboldt Sándor azokat a finom cirrus-felhősávokat, melyek a máskülönben tiszta égboltozaton párhuzamosan haladnak és melyeknek távlati képe azt a benyomást kelti, mintha a szemhatár két szemközt levő pontját kötnék össze.

Poláris fény

l. Sarki fény.

Poláris projekció

a térképvetítés tanában minden leképezés, melynek középpontja a Föld polusa v. melyben a szem a földtengely irányában áll, ellentétben az equatori v. meridián vetülettel, melyben a szem, vagy a térkép középpontja az equator síkjában fekszik. Minden lehetséges vetület tehát különös nevén kivül még csupán a térkép vetületét jellemző polar v. equatori jelzőt veheti fel. A P. minden esetben koncentrikus, a vetület tulajdonságai szerint választott sugaru körökből és azokat metsző, a hosszkülönbséggel egyenlő szögeket képező sugarakból áll.

Polaristrobométer

(l. Fénysarkítás és a hozzá mellékelt polarizáció-készülék címü kép 11. ábráját). Eszköz, mellyel az optikailag forgató anyagokon áthaladt sarkított fény polarizációsíkjának elforgása mérhető. Az esközt Wild készítette Savart polariszkópjának (l. o.) elvét használva fel.

Polariszkóp

(gör.), Savart készítette eszköz a fény poláros állapotának felismerésére. Az eszköz áll 2 a tengelyhez 45° alatt metszett quarclemezből, melyeket ugy helyez egymásra, hogy a fő metszetek egymásra merőlegesen álljanak. A két lemez elé turmalinlemezt helyez. A megvizsgálandó fényforrás felé nézve szines sávok tünnek fel, ha a fény poláros. A láttér közepén sötét sáv van, melytől kiindulva a szines sávok két oldalt a Newton-féle skála rendjében következnek egymásra.

Polarizáció

l. Fénysarkítás, Elektromos sarkítás és Galván elem.

Polarizációs galvanométer

alapszik a fény polarizációs síkjának elektromágnesség által okozott forgatásán s csak erősebb áramok mérésére alkalmas.

Polarizációs készülékek

l. Fénysarkítás.

Polarizációs mikroszkóp

l. Fénysarkítás.

Polarizátor

l. Fénysarkítás.


Kezdőlap

˙