Polgárjog

(lat. civitas), a polgárt mint ilyent illető jogoknak foglalatja. Megkülböztethető az állam- és a községi polgárjog, amelyeknek elseje a polgárnak az államhoz, másika a községhez való viszonyára vonatkozik. L. Állampolgárság.

Polgármester

1. az 1886. XXI. t.-c. szerint a törvényhatósági joggal felruházott városoknak első tisztviselője, mint ilyen elnöke a városi tanácsnak, s a főispán akadályoztatása esetében a közgyülésnek; hatáskörét a hivatkozott törvény tüzetesen szabályozza. 2. Az 1886. XXII. t.-c. szerint a P. rendezett tanácsu városokban az elüljáróságnak és a tanácsnak tagja és feje, rendes fizetést húz, mely a tiszti fizetésnél, amely az illető törvényhatóságban a főszolgabirák részére van megállapítva, kisebb nem lehet. Rendes elnöke a közgyülésnek. A P.-t városi törvényhatóságokban a törvényhatósági közgyülés, rendezett tanácsu városokban a képviselőtestület 6 évre választja. 3. Budapest székes fővárosi törvényhatóságban, amelynek élén a király által a belügyminiszter ellenjegyzése mellett kijelölt három egyén közül a közgyülés által 6 évre választott fő-P. áll, a P. a törvényhatóságnak közege, a tanácsnak elnöke, s intézkedik a törvény által hatásköréhez utalt ügyekben. A P.-en kivül a székes fővárosban egy, legfeljebb két al-P. is van, kik a tanácsnak tagjai. A P.-t és az al-P.-eket a bizottság 6 évre, még pedig a P.-t általános, az al-P.-eket viszonylagos szótöbbséggel választja. 4. Fiume városi és kerületi törvényhatóságban, amelynek ügyei az 1886. XXI. t.-c. rendelkezése szerint a törvény újabb rendelkezéséig a fennálló törvényes gyakorlat szerint intéztetnek, P. (podesta) a képviselőtestület (rappresentanza di Fiume) elnökének a neve, kit a képviselőtestület saját kebeléből 6 évre választ. V. ö. Statuto della libera citta di Fiume e del suo distretto. L. még Község.

Polhora

kisközség Árva vármegye námesztói j.-ban, (1891) 1508 tót lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. A községtől távolabb, a Babiagura hegység tövében s a galiciai határhoz közel fekszik a P.-i kezdetleges fürdő, 24 lakó- és 16 fürdőszobával. Vize konyhasós; görvélyesek és csúzosak sikerrel használják.

Poli...

(a görög polnz a. m. sok szótól), összetételekben gyakori. Az itt nem talált szók poly... alatt keresendők.

Poliadelfit

(ásv.), l. Gránát.

Poliandria

l. Nőközösség.

Polianit

(ásv.), mangánszuperoxid (MnO2), ugyanolyan összetételü, mint a barnakő (piroluzit), de négyzetes rendszerbeli és az ónkővel izomorf. Mig a mangánszuperoxid barnakő alakjában igen gyakori, P. alakjában ritka ásvány. Acélszürke, gyengén fémes fényü. K. 6-6,5, fs. 4,9-5. Szászország: Schneeberg, Johanngeorgenstadt, Csehország: Platten stb.

Polianthes

L. (növ.), l. Tubarózsa.

Poliárkia

(gör.), többeknek uralma ugyanabban az államban.

Poliautográfia

(gör.) a. m. rajzoknak sokszorosítása nyomtatással.


Kezdőlap

˙