Poligny

(ejtsd: polinyi), az ugyanily nevü járás székhelye Jura francia départementban az Orain völgyének bejáratánál, vasút mellett, (1891) 4433 lak., kitünő szőllőtermeléssel, olajprésekkel, borkereskedéssel; a XIII. századból való templommal; Travot generális szobrával és Chevalier történetiró mellszobrával; régiségtárral és természetrajzi muzeummal.

Poligron

(gör.) a. m. sokszög (l. o.). - Poligonális számok, l. Idomszámok.

Poligráf

(gör.), szóról szóra a. m. sokat iró; l. még Pneumográf.

Polihalit

(ásv.), viztartalmu szulfát és pedig mészmagnézium- és káliumszulfát (2CaSO4 + MgSO4 + K2SO4 + 2H2O), különösen a stassfurti kősótelepeken találni nagyobb tömegekben. A kősóval váltakozik és azt a szintáját az ottani telepnek, ahol megvan, P.-régiónak is nevezik. Többnyire rostos v. tömött, ritkábban szálasan leveles, kristályokban eddig nem találták, de hasadása meg optikai tulajdosnágai az egyhajlásu jellemre vallanak. Szine leginkább hús- vagy téglavörös (vasoxidtól megfestve), vagy szürkés, ritkán fehér. Találni Ischl, Hallstadt, Berchtesgaden, Hallein, Aussee sótelepein is, sőt Galiciában is észlelték Stebnik vidékén.

Polihisztor

(gör.), sokat tudó, sokféle ismeretekkel és tudománnyal biró férfiu, különösen a történelem és irodalomban. L. Filologia.

Polikefalia

(gör.) a. m. sokfejüség.

Polikeit

Károly, matematikus és fizikus, szül. Pozsonyban 1849 márc. 29. A gimnáziumot szülővárosában, egyetemi tanulmányait pedig Bécsben végezte, ahol a mennyiségtan, természettan és az ábrázoló mértanból tanárrá képesítették. 1872-82-ig a pozsonyi városi reáliskolánál működött, 1882 óta pedig pozsonyi gimnáziumi tanár. 1896 szept. óta u. o. igazgató. Munkái: A legnagyobb és legkisebb értékek meghatározása elemi módon (programm-értekezés); Berechnungen der Vieleckseiten (Zeitschrift für phys. u. mathem. Unterricht); Die physische Beschaffenheit der Planeten mit Rücksicht auf ihre Bewohnbarkeit (a pozsonyi orvosi és természetrajzi egyesület évkönyvében); Der Komet von 1894 (u. o.); Csillaghalmazok és ködök lefotografálása (u. o.). Konkollyal közreműködve csillagászati észleléseket végzett. Újabban egy népszerü célnak szolgáló Csillagászatot adott ki (Pozsony 1896).

Poliklinika

l. Klinika és Ambulatórium.

Polikovasavak

l. Kovasavak és sóik.

Polikróm

(ásv.) a. m. piromorfit (l. o.).


Kezdőlap

˙