Polyvahordó

vagy malaclapu (növ.), l. Hypochaeris.

Polyvavirág

(növ.), a Xeranthemum, l. Szalmavirág és Vasvirág.

Polyxena

a görög mitoszban Priamosnak Hekabétól született leánya, kibe Achilleus annyira beleszeretett, hogy megigérte, mikép a görögöket rábirja a Trója falaitól való elvonulásra, hogyha P.-t feleségül adják neki. Épp erről tanácskoztak, midőn Pari sAchilleust nyilával sarkán halálosan megsebesítette. A hős meghalt, elébb azonban övéivel megigértette, hogy Trója eleste után P.-t az ő sírján fogják feláldozni, ami meg is történt. V. ö. Förster, Achilleus und P. (Hermes XVII.).

Polyzoa

(állat), a mohaállatok megjelölésére alkalmazott, de használatból már kiment kifejezés.

Polzin

város a köslini porosz kormányzóság belgardi kerületében, a Wugger völgyében, járásbiróságnak székhelye, (1890) 4632 lak., gyógyfürdőkkel, gyapju- és bőriparra és gabonatermeléssel. P. már a XVII. sz.-ban ismeretes volt, mint fürdőhely.

Poma

(lat., pomum többese) a. m. almák; P. aurantia a. m. narancs, P. colocynthidis a. m. strucdinnye, P. Hierosolymitana a. m. balzsamuborka.

Pomaceae

Pomaria (növ.), l. Almafélék.

Pomádé

(franc. pommade), a közéletben igy nevezik a puha és kemény hajkenőket egyaránt. Ezek nem régen még faggyu, disznózsír, olivaolaj és egyéb zsíradékokból készültek, ma már majdnem kizárólag folyós és vajszerü vazelinnel állítják elő. Ennek oka abban rejlik, hogy a vazelin nem avasodik s igy a P. romlását megóvja. Az egyszerüen P.-nak nevezett puha hajkenőt ugy készítik, hogy a fehér vajszerü vazelint - a kivántállomány minemüségéhez képest - több v. kevesebb viasszal, cerezinnel v. paraffinnal egybeolvasztják s tömeget tetszés szerint illanó olajokkal szagosítják. A kemény hajkenőtől, az u. n. viaszpomádétól már bizonyos tapadósságot is követelnek s igy ennek létesítésére gyántát, rendesen francia kolofoniumot kevernek hozzá. L. még Illatos szerek.

Pomagránát

(növ.) a. m. gránátalma (l. o.).

Pomákok

mohammedán bolgárok. A fejedelemség területéna loveci kerületben és északra a Rhodope hegységtől laknak. Kivándorlás folytán számuk már csak körülbelül 28 000 lélek. A név eredete, valamint áttérésük története ismeretlen.


Kezdőlap

˙