Pontyhát

igy nevezik az állat fölfelé ívelődő, vagyis púpos hátát. Nagyon erős, de csunya és ilyen hátu paripalovak igen ráznak.

Pontypool

(ejtsd: pontipul), város Monmouth angol grófságban az Avon és Monmouth-csatorna közti sziklán, vasút mellett, (1891) 5842 lak., vasművekkel, szén- és vasércbányákkal.

Pontypridd

város Glamorgan walesi grófságban a Taff völgyében, (1891) 19 971 lakossal, nagy szénbányákkal, kohókkal és vasművekkel.

Pony

(ang.), 14 markosnál vagy 140 cm.-nél alacsonyabb, de magasságához mérten széles ló. Az utóbbi nagysághoz közeledőt dupla P.-nak is nevezik. A legkisebb a shetlandi P., mely 90-120 cm. magas. A P.-t többnyire gyermeklónak használják.

Ponyva

vastag fonalból szőtt durva házi vászonból készített lepedőféle eszköz, melyet leggyakrabban sátrak készítéséhez használnak, vagy takaróul, vagy pedig egyet-mást rajta kiteregetni. L. még Mentőponyva.

Ponyvairodalom

e névvel nevezzük azokat a sajtótermékeket, melyeknek vásárló és olvasóközönsége a nép. A P. név onnan van véve, hogy a nép a maga szellemi szükségleteiről rendesen a vásárokban gondoskodik, ott szerzi be olvasmányait, s ott e sajtótermékeket rendesen kiterített ponyván árulják. E vásári árulás divata maig is fenn van, bár a könyvkereskedések szaporodtával és a házalás terjedtével, némileg hanyatlott. E sajtótermékek többnyire naptárak, csiziók, álmoskönyvek, dalfüzetek, «istóriák» azaz verses vagy prózai elbeszélések stb. Erdetük rendkivül sokféle, egy részük még a XVI. és XVII. sz.-beli néphistóriákból maradt meg, aminő Árgirus királyfi, a Szép Magellma, Salamon és Markalf, Kádár vitéz, a Hármas istória; más részük a XVIII. sz. végén nekilendült népies (jórészt fordított) irodalom terméke, p. Sármány király, Flórenc és Lion (l. Kónyi, 1) stb. Még jóformán e régi emlékek a legértékesebbek köztük költői szempontból is. A P. új termékei nagyrészt inkább a spekuláció, mint a költői ihlet művei, értéktelen betyárkrónikák, rímekbe szedett s lélektani képtelenségekben szenvedő, gyarló előadásu borzalmas, sőt egyenesen ízléstelen történeteke (Rózsa Sándor, a Disznóvá vált zsidó stb.). Az effélék rendkivül rontják a nép józan ízlését és erkölcsi felfogását, s azért a P. rossz hirbe keveredett. Nemesítésére irók és humánus egyesületek már sok kisérletet tettek, s nem éppen sikertelenül. Arany János a szabadságharc idején nem restelte a ponyván terjeszteni a népnek szánt költeményeit. Újabban az ő Toldiját szintén kiadták a P.-i históriák alakjában olcsó füzetben képekkel. A P. arányait mutatja, hogy egyes könyvkereskedő cégek (Bucsánszky) főleg a P.-ra támaszkodva virágoztak s irók a P. művelésére adták magukat (Tatár Péter). A P.-nak ily kiterjedtsége mellett nagy hatása van a nép nevelésére s azért a P. megnemesítése fontos kulturális feladat. Fő dolog, hogy a népnek egészséges, hasznos és nemesen mulattató olvasmányokat nyujtsanak neki való (de nem népieskedő) nyelven, s az ő jobb ízlésének megfelelő formában és, ami éppen oly fontos, lehető olcsón.

Ponyvaszér

(bány.), a zúzóköpü előtt álló lejtős sík, melyet ponyvával szoktak befedni, hogy a ponyva mélyedéseiben az aranyszemecskék védve legyenek a lemosástól. E ponyvákat minden 2 órában ki kell mosni egy kádban, mert ha e mosást elmulasztják, a ponyva megtelik a zúzott homokkal és elveszti jó tulajdonságait.

Ponza-szigetek

(Pontini-, Enotrida-szigetek, Pontiae insulae), részben Caserta, részben Nápoly olasz tartományhoz tartozó kis vulkáni szigetek a Tirreni-tengerben, közel Olaszország partjaihoz; Nápollyal rendes gőzhajó-összeköttetésben állanak. A csoport részei: A Gaetától 63 km.-nyire fekvő Ponza (Pontiae), a legnagyobb, 20 km. kerülettel, (1881) 3828 lak., halászattal, sziklabarlangokkal. A rómaiak idejében száműzetés helye volt; a szaracénok feldúlták és lakatlan maradt 1760-ig, midőn IV. Ferdinánd nápolyi király egy gyarmatot telepített rajta. Zannone (Sinonia), a legészakibb fekvésü, legmagasabb pontján (184 méter) egy kolostor romjaival. Palmarola (Palmaria), a legnyugatibb. Ventotene (Pandataria), 1347 lak., ahol Julia Augustus leánya, Octavia Nero felesége, s Agrippina Germanicus neje voltak száműzetésben. Végül Santo Stefano, a legkeletibb, 3 km. kerülettel, 898 lak.

Pool

(ejtsd: púl) vagy Welsh P., város Montgomery (l. o.) angol grófságban.

Pool

(ejtsd: púl), E-amerikai tarifa-egyezmény, melyet a különböző vasúttársaságok kötöttek egymás közt olyan értelemben, hogy a párhuzamosan futó vonalak teherszállítmányainak díjösszegét bizonyos arányokban egymás közt fölosztják. Mivel ily módon a szállítások díjtételeit az egymással szövetségre lépett vasúttársaságok önkényesen szabhatták meg, az Egyesült-Államok kormánya a kereskedők érdekeinek megvédésére 1887. és 1889. törvényt hozott, mely a tarifa-egyezmények kötését megszorította.


Kezdőlap

˙