Popokatepetl

kialudt vulkán és Mexiko legmagasabb (5420 m.) hegye, 70 km.-nyire Mexikótól, a Mexikói fensíkon. Andezitláva a magva, amelyet homok és hamu takar. Felső krátere elliptikus. Alsó részeit erdők takarják, ezek fölött van egy növényzet nélküli zóna és azután következik a hó takarója 3700-4560 m.-nyi magasságban. Az Ixtaccihuatltól 3680 m. magas hágó választja el; ezen kelt át hódító hadjáratában Cortez Ferdinánd.

Popoli

város Aquila degli Abruzzi olasz tartományban, a Pescara jobb partján, vasút mellett, (1881) 7157 lak., szőllő- és gabonatermeléssel, XV-XVII. sz.-beli plébániatemplommal.

Popovics

Nikánor, temesvári gör. kel. püspök, szül. Kisfaludon 1831., hol atyja szerb néptanító volt. Verbászon Brankovics patriárka tanulótársa volt, aztán Pesten jogot, Karlócán meg teologiát hallgatott. Tanulmányai végeztével megnősült s világi pap, majd 1860. a karlócai szerb gimnázium tanára lett, honnét két év után Bacsincára tették plébánosnak. 1865-ben tiszteletbeli esperes, 1875. és 1879. az erdeviki kerület képviselője a karlócai szerb kongresszuson, 1880-ban plébános Csurgón. Neje halála után, midőn három leányát is férjhez adta, 1890. a szerzetes rendbe lépett s csakhamar a beocsini zárda kormányzója lett; mikor aztán Brankovics Györgyöt patriárkának nevezték ki, helyébe P.-ot választották meg temesvári gör. kel. püspüknek.

Popovics

István, szerb államférfiu és pedagógus, szül. Salecben (Szerbia) 1844 aug. 14. Berlinben, Zürichben, Gothában bölcsészeti és pedagogiai tanulmányokkal foglalkozott; 1868. a szerb közoktatási minisztériumban hivatalt vállalt és a pedagogiai szakirodalom terén buzgó tevékenységet fejtett ki, főképen az elemi népoktatás és tanítóképzés terén. Buzgólkodására szervezték Belgrádban a tanítóképző intézetet, melynek 1870. tanára s utóbb 1877. igazgatója; 1880. a közoktatási minisztérium titkára, 1883. előadója, 1884. pedig közoktatásügyi miniszter lett. Állását nem mint politikus, hanem inkább mint szakminiszter töltötte be, fő gondja az egész oktatásügy reformja volt, mely téren nagy érdemeket szerzett. Mint kiváló szakembert a váltakozó minisztériumok örömmel megtartották állásában egész 1894-ig, midőn is állásáról lemondván, a belgrádi főiskola tanára lett. Legkiválóbb szakmunkája: A népiskolák módszeréről (Belgrád 1870).

Popovka

l. Körhajó.

Poppaea Sabina

Marcus Salvius Otho (l. o.) neje Kr. u. 58. Nero figyelmét magára vonta, ki ekkor nejét Octaviát házasságtörés ürügye alatt eltávolította és nőül vette P.-t (62). Az ittas Nero 65-ben agyonrúgta.

Poppelsdorf

falu Köln porosz kerületben, a Kreuzberg lábánál, Bonn mellett, (1890) 5187 lak., porcellángyárral, sörfőzővel. Itt vannak a bonni egyetemhez tartozó természetrajzi gyüjtemények, a gazdag botanikus kert, a kémiai laboratorium, a boncolástani és fiziologiai intézet, végül az egyetemmel összekötött mezőgazdasági akadémia. L. Mezőgazdasági szakoktatás.

Popper

Dávid, gordonkaművész, szül. Prágában 1846 jun. 18. Az ottani konzervatoriumban nyerte zenei kiképzését. 1863. nagyobb műutazásokat tett Európa kiválóbb városaiban jeles sikereket aratva. 1868-73-ig a bécsi udvari opera zenekarában működött mint első gordonkaművész; ez időszakra (1872) esik első házassága is Menter Zsófiával, a nagyhirü zongoraművésznővel, akitől azonban néhány év mulva elvált. A bécsi operától megválván, egészen a 80-as évek második feléig részint önálló, részint pedig társas műutazásokat tett s az egész európai kontinensen a legfényesebb sikereket aratta kimagasló művészetével; akkor Budapestre az országos magyar királyi zeneakadémiára a gordonka tanszak tanárának hivták meg s ott manapság is működik. Hubay Jenővel együtt alapította a budapesti hirneves vonósnégyes társulatot. P. mint zeneszerző is kiváló helyet foglal el a zenevilágban, számos keresett és közkedveltségü gordonka-versenydarabot irt, e mellett irt számos más művet is egyéb hangszerekre.

Poprád

(Deutschendorf), rendezett tanácsu város Szepes vármegyében, (1891) 1156 német, tót és magyar lak., sör- és malátagyárral, papiros- s burgonyakeményítőgyárral. Van vasúti állomása, posta- és táviróhivatala, telefonállomása és postatakarékpénztára. A vasúti állomás közelében van a turistatelep és klimatikus gyógyhely gyanán elhiresedett Husz-park, benne a Magyarország Kárpát-egyesület tulajdonában levő kárpáti muzeum épülete. P. Tátrafüred vasúti állomása élénk forgalmi hely. Alapítását a XII. sz.-ban bevándorolt szászoknak tulajdonítják. Egyike a hajdani 16 szepesi városnak.

Poprád

folyó a Szepességben, ered a Magas-Tátra déli oldalán, a Poprádi-tóból, s a Központi Kárpátokat egy keskeny szoroson áttörve Galicia területére lép, hol Ó- és Új-Szandec között ömlik a Dunajec folyóba, mellyel együtt a Keleti-tengerbe jut. Hossza 135 km.

[ÁBRA] Poprád város pecsétje.


Kezdőlap

˙