Port-Castries

város, l. Castries.

Port-Chalmers

kikötő, l. Dunedin.

Port-Clarence

l. Stockton-upon-Tees.

Portcros

a Hyeres szigetek (l. o.) egyike.

Port-Darwin

a Timori-tenger öble Ausztrália É-i tengerpartján, a Melville és Bathurst-szigetektől D-re. K-i bejáratánál van Palmerston városa.

Port-de-Paix

(ejtsd: pör dö pe), kikötőváros Haiti sziget és köztársaság É-i partján, mintegy 10 000 lak., kávé- és festékfa-exporttal. 1660. alapították.

Port des bras

(franc., ejtsd: por dé brá), a kéz- és kartartás tánc vagy játék közben. A mozgás kerekdedségére, dallamos mozdulatokra, plasztikára vonatkozik a mozgásban; minden testtartás- és mozgástannak külön fejezete. V. ö. Guttmann, Aesthetische Bildung des menschlichen Körpers.

Port-d'Urban

l. Durban.

Port-Durnfort

tágas kikötő K.-Afrikában, a szomáli tengerparton a Vubusi folyó torkolatánál, 1886. birtokba vette Jühlke Károly a német K.-afrikai társaság számára a Hohenzollernhafennek nevezte el. 1889. német védnökség alatt álló tartománynak jelentetett ki, de 1890. a zanzibári angol védnökségnek birtokába ment át.

Portechaise

(franc., ejtsd: portséz), szekrényalaku, paddal és ablakokkal ellátott szék, melyet két rúdon hordoztak. A nagy városokban közlekedési eszköz volt, mielőtt a bérkocsik általánosan használtattak. A XVIII. sz.-ban külsejét díszesen ki is szokták festeni.


Kezdőlap

˙