Porte d'épée

l. Markolatszíj.

Portefeuille

(franc., ejtsd: portföly) a. m. tárca.

Port-Egmont

l. Falkland-szigetek.

Port-Elizabeth

1. a Fokföld egyik kerülete a DK-i tartományban, a tenger és Uitenhage közt, 456 km2 területtel, 24 321 lak., akik közt 13 845 fehérbörű. - 2. P., az ugyanily nevü kerület fővárosa és a Fokföld egyik legélénkebb forgalmu helye az Algoa-öböl Ny-i partján, vasút mellett, (1891) 23 266 lak., szép városházzal, collegesel, nyivános könyvtárral, kórházzal, botanikuskerttel. Fő utcája a tengerparttal egyközüen 4 km.-nyi hosszuságban húzódik el. Kereskedelmi forgalma élénk, mivel a kimberleyi és johannisburgi arany- és gyémántmezőknek, továbbá Oranje-köztársaságnak gyapju-exportja P.-en megy keresztül. 1893. a bevitel értéke 5,3, a kivitelé (arany és gyémánt nélkül) 1,9 millió font sterling volt.

Portemonnaie

(franc., ejtsd: portmoné) a. m. pénztárca.

Portentum

(lat.), minden szokatlan tünemény vagy jelenség a természetben, csoda, csodajel. L. még Monstrum.

Porter

angol sör, l. Ale.

Port-Essington

(ejtsd: portesszingtn), az Arafura-tengernek öble az É.-ausztráliai Coburg félszigeten. Itt már 1824. Bremer kapitány alatt fegyenctelep létesült, melyet később a Melville-szigetek és Bathurst közötti területre helyeztek át és végre feloszlattak. Az 1838. ugyancsak Bremer által itt létesített, de 1850. ismét feloszlatott Victoria nevü tengerészeti és katonai állomás 1845. Leichardt első utazásának végső célpontja volt.

Porteur

(franc., ejtsd: portőr) a. m. birlaló, értékpapirosoknál a bemutató, au P. szóló papirosok, elesül oly értékpapirosok, amelyek bemutatóra szólnak, vagyis minden további vizsgálódás nélkül az a jogosult, aki a papirost bemutatja. Ellentéte névre szóló értékpapirosok, de üres forgatmány (giro in bianco) által ezek is au P. papirosokká válhatnak.

Port-Famine

a Magalhăes-szoros egyik helye, 55 km.-nyie Punta-Arenastól, a Brunswick félsziget K-i partján, a D. sz. 53°38'3'' alatt. 1582. a spanyolok San Felipe néven itt gyarmatot alapítottak, de a 300 gyarmatos közül 299 éhen halt; aki életben maradt, 1587. Cavedish mentette meg, aki e helyet az éhség öblének, P.-nek keresztelte el.


Kezdőlap

˙