Portio

(lat.), kimért rész, jutalék, adag, ételadag. L. még Adó.

Port-Islay

v. Puerto de Islay, perui kikötő, l. Islay.

Portiuncula-kolostor

l. Assisi.

Portiuncula napja

a Szt.-Ferenc-rendi szerzeteseknek ünnepe aug. 2., mely teljes búcsuval jár. Nevét az Assisi szt. Ferenc sírja fölé 1568. emelt Madonna degli Angeli (Az angyalokról nevezett Miasszonyunk) v. Portiuncula nevezetü templomból nyerte, amennyiben a hagyomány szerint Assisi szt. Ferenc kérésére Jézus Krisztus személyesen igérte meg, hogy akik a nevezett templomban érvényesen meggyónnak, teljes búcsut nyernek, amit III. Honorius pápa aug. 2. engedélyezett is. Később XII. Ince pápa az év minden napjára és XV. Gergely pápa a ferencrendiek minden templomára kiterjesztette, miért is e napot nagy ünnepélyességgel szokták megülni.

Port-Jackson

(ejtsd: -dsekszn), öböl Új-Dél-Wales brit gyarmat keleti partján; mellette épült Sydney.

Portland

(ejtsd: portlend), 1. Dorset angol grófsághoz tartozó sziget, illetőleg félsziget, amelyet 26 km. hosszu homok-földnyelv (Chesil Bank) köt a szárazhoz. Hossza 7, szélessége 2 km.; 2 nagyobb (Chesilton és Castleton) és több kisebb helységben (1891) 9443 lak. A meredek partu félsziget a Bill of P.-ban végződik, amelyen két világító torony áll. P. kitünő épületköveket (Portland stone) szolgáltat. Rajta van egy 1848. épített börtön 1500 fogoly számára és VIII. Henrik által 1520. épített palota, amelyben a félsziget legfőbb tisztviselője lakik. É-i részén van a pompás nagy kikötő, amelyet 21/2 km. hosszu kőgát véd. Ágyutelepek és Vern nevü erősség védi e biztos és kényelmes kikötőt. V. ö. Damon, Geology of Weymouth, P. and coast of Dorset stb. (London 1888).

2. P., több város az É.-amerikai Egyesült-Államokban. a) Cumberland county székhelye a Casco-öböl bejáratán uralkodó félszigeten, vasutak mellett (1890) 36 425, Cape Elizabethet (5459) és Deeringet (5353) is beleszámítva 47 237 lak., élelmiszer- és cipőkészítéssel; biztos és egész télen át nyilt kikötővel; fa-, szalonna-, hús-, zsír-, kukorica- és szarvasmarha-exporttal. Saját kereskedelmi flottája 300 hajóból áll, amelyek nagyobbrészt a halászatban nyernek alkalmazást. Szép nyilvános épületei: a városház, vámház, posta, a történelmi társulat épülete, a tengerész-kórház, árvaház. - b) Moltnomah county székhelye és a kikötőváros Oregonban a Willamette mellett, amelyen két híd vezet át, közel azon helyhez, ahol a Columbiába torkollik, vasutaknál, (1890) 46 385, East-P.-et (10 532) és Albinát (5129) is beleszámítva 62 046 lak., akik közt 3000 khinai; őrlő- és fürészmalmokkal, vasművekkel, butor-, sör- és kötélgyártással; élénk kereskedéssel. A kivitel (1891-ben 15 millió dollár értékben) fő cikkei vászon, liszt, halak, épületfa és gyapju. Rendes hajóösszeköttetése van San Franciscóval, Puget-sunddel, Japánnal és Alaszkával.

Portland

angol grófi és hercegi cím, a Geldernből származó Bentinck (l. o.) családban, melynek első viselője Bentinck Vilmos (L. Bentinck, 5) volt. Ennek dédunokája Cavendish-Bentinck Vilmos Henrik, P. harmadik hercege, szül. 1738 ápr. 13., megh. 1809 nov. 30. Szoros viszonyban volt Rockinghammel, s az ellenzéki whig-párthoz csatlakozva, oly éles ellentétbe helyezkedett Graftonnal, hogy sokáig őt tartották a Junius (l. o.) levelei szerzőjének. 1782. Rockingham Irország helytartójává tette, de Foxszal együtt elhagyta hivatalát, midőn Shelburne a kormányra lépett. 1783 ápr. névleges feje volt a Fox és North habarék-kabinetjének, melytől III. György már dec.-ben megvált. A francia forradalom kitörése után lassankint elpártolt Foxtól és a miniszteri párthoz ment át; 1794-1801. Pitt alatt belügyi államtitkár volt, s azutánis a kabinet tagja maradt 1806-ig. Ekkor visszavonult, s csak nehezen vette át 1807. a vezetést mint kincstári lord, de aztán megmaradt állásában egészen a haláláig.

Portland-cement

l. Cement.

Portland-váza

l. Barberini váza.

Port-Louis

Mauritius (l. o.) fővárosa.


Kezdőlap

˙