Potter

Pál, hollandi festő, szül. Enkhuyzenben 1625 nov. 20., megh. Amsterdamban 1654 jan., atyjának P. Péter festőnek és a haarlemi Jacob de Wetnek volt tanítványa, 1646-48. Delftben, 1649-52. Hágában dolgozott, életének végét Amsterdamban töltötte. P. a maga nemében a legkitünőbb hollandi festő. Csak állatképeket festett, még pedig olyan realizmussal, a legkisebb részletre is kiterjedő gonddal ábrázolta őket meg környezetüket, a növényzete, olyan finom érzékkel figyelte meg a légkör tüneményeit, a változatos fényhatásokat, hogy senki sem multa fölül. Egész fiatal korában festett már és 1647. festette leghiresebb képeinek egyikét, az u. n. Nagy bikát (hágai muzeum). Ettől fogva évről évre jobban fejlődik. 1648-tól valók: a hires Tükröződő tehén (hágai muzeum); a Legelő (montpellieri mzeum); a Fejés (schwerini muzeum); a Bika (szentpétervári Eremitage); 1649-ből: A bömbölő bika (London, Buckingham-palota); 1652-ből: Tájkép tehenekkel és disznókkal (hágai muzeum); A hágai liget (berlini muzeum); A legelő (Páris, Louvre) stb. Egyéb tárgyakkal is megpróbálkozott, de keveseb sikerrel. Ilyenek: Medvevadászat (amsterdami muzeum); Orfeus (u. o.); az érdekes Állatok itélete a vadász fölött (szentpétervári Eremitage) stb. Kitünő rézkarcokat is készített. V. ö. Estreheene, Paulus P., sa vie et ses oeuvres (Hága 1867); Wurzbach, a Dohme-féle Kunst u. Künstlerben.

Potteries

(fazekasműhelyek), gyárvidék s staffordi angol grófságban, ahol hires kőedényeket és porcellánt stb. gyártanak. A kerület kiterjed a felső Trent völgyére 11-13 km. kiterjedésben, és gazdag vasércbányákon kivül külön kőszénteleppel és gazdag agyagteleppel rendelkezik, amely agyag azonban az ott űzött ipar számára még a purbeki (Dorset) finom agyagnemekkel, a cornwallisi szappankővel és walesi és irországi tűzkővel egészíttetik ki. Szűk területén a városok, vásárok és falvak sorát foglalja magában, amelyek lassanként oly közel szorultak egymáshoz, hogy ma 300 000 lakost magában foglaló egyetlen nagy várost alkotnak. A legfontosabb gyárhelyek többnyire a vasút mellett fekszenek, u. m. Stoke-upon-Trent, Newcastle-under-Lyme, Etruria, Fenton, Longton, Hanley, Audley és Tunstall. A P. Wedgwood (l. o.) vállalkozó szellemének köszönik felvirágzásukat.

Pott-féle betegség

(malum Pottii), l. Csontszú és Kifózis.

Pottle

angol ürmérték, 1/2 gallon = 2,272 lit.

Pottok

(Potok), kisközség Krassó-Szörény vármegye jámi j.-ban, (1891) 1467 oláh lak.

Pottstown

(ejtsd: pottsztaun), város Pennsylvania Montgomery countyjában, a Schuylkill és több vasúti vonal mellett, (1890) 13 285 lak., vas-, acél- és hengerművekkel.

Pottsville

Schuylkill county székhelye Pennsylvaniában, a Schuylkill és vasutak mellett, (1890) 14 117 lak., szénbányákkal, gép-, puskaporgyárral, élénk szénkereskedéssel; operaházzal és szép városházzal.

Pótvám

l. Vám.

Potvin

(ejtsd: poveń) Károly, belga költő, szül. Monsban 1818 dec. 2. a löweni egyetemen tanult, aztán Brüsszelben a nemzeti irodalom tanára s a szabadelvü párt vezére lett; 1850-53. a La Nation napilapot, 1862 óta a Revue belgique folyóiratot szerkesztette. 1883 óta a brüsszeli Wierz-muzeum őre, 1881 a belga akadémia tagja. Költői művei közül nevezetesebbek: Poëmes historiques et romantiques (Brüsszel 1840); Patrie (1862); L'art flamand (1868); Jacques d'Artevelde (dráma, 1861) stb. Kiválóbb prózai művei: Nos premiers siecles littéraries (1870); De la corruption littéraire en France (1873); Essais de littérature dramatique (1880); L'histoire des lettres en Belgique (1882) stb.

Potyka

(állat) a. m. ponty (l. o.).


Kezdőlap

˙