Pótzászlóalj

l. Pótcsapatok.

Pouce

l. Láb.

Poudre

(franc., ejtsd: púdr, nálunk púder-nek ejtik) a. m. por; P. de riz, finom rizspor, melyet arcfestésre használnak. L. Arcfesték és Hajpor.

Poudre B.

a francia vieille-lőpor hivatalos neve.

Poudrette

(franc., ejtsd: pudret), az emberi ürülék poralaku s igy könnyen szétszórható alakja; igen hatásos trágyaféle, melye különösen az organikus nitrogént megtűrő növények alá célszerü alkalmazni, legtöbb esetben ajánlatos kivüle még foszfortrágyát is használni. A P.-gyártásnak igen sokféle módja van, de mindegyiknél az emberi ürülékben foglalt viz eltávolítása aránylag költséges, ez oka a P. drágaságának.

Pouf

(franc., ejtsd: puf), gömbölyü, ruganyos és párnás szék, támla nélkül.

Poughkeepsie

(ejtsd: pókippszi), New-York északamerikai állam Dutchess countyjának fővárosa, vasutak gócpontja, a Hudsonnak itt áthidalt keleti partján, cipő-, ing-, munkásöltözet-, szalag-, kocsirugó-, sör-, vas-, üveg- és patkógyárral, (1890) 22 206 lak. Nevezetes ezenkivül P. kollégiumai, intézetei és szemináriummal által, melyek sorában kiemelendő a Vassar Mátyás által 1865. alapított Vassar-College, az Egyesült-Államok legjelentékenyebb magasabb női tanintézete.

Pouillac

város, l. Pauillac.

Pouillet

(ejtsd: pulyé) Kolozs Servais Mátyás, francia fizikus, szül. Cuzanceban, Baume-les-Dames mellett 1790 febr. 16., megh. 1868 jun. 14. Tanulmányainak végeztével a College Bourbonon a fizika tanára lett; később az École politechnique-en, majd a Faculté des Sciences-on adott elő; 1829. második, 1831. pedig első igazgatója lett a Conservatiore des arts et métiersnek, mely állását 1849. hagyta el. Tudományos működése legnagyobbrészt a hőtan, elektromosság és mágnesség terére vonatkozik. Vizsgálta a Mariotte-féle törvénytől való eltéréseket; a hőtan egy mérőeszközt köszönhet neki: a pirheliometert; ez egy eszköz, melynek segítségével a Nap melegét mérhetjük. Az elektromosság terén foglalkozott a különböző testek vezetési képességével; erre vonatkozólag számos kisérletet is végzett. Az ő érdeme a Nervander-féle tangenstájoló javítása; új tájolót, a szinustájolót is szerkesztett. Munkái közül a következő címüeket említjük: Mémoire sur le pile de Volta et sur la loi générale d'intensité que suivent les courants, soit gu'ils proviennent d'une pile a petite ou a grande tension; Éléments de physique et de météorologie, mely munkát Müller János német nyelvre tett át és mely még most is Müller-Pouillet-féle fizika neve alatt el van terjedve és számos új kiadást és átdolgozást ért.

Poularde

(franc., ejtsd: pulár), fiatal, 4-6 hónapos hízlalt jérce, apró csontu, fehérbőrü fajta.


Kezdőlap

˙