Praescriptio

(lat.) a. m. előirás, rendelet; elévülés. P. a római jogban: 1. longi temporis P. (vagy possessiv) a. m. elbirtoklás; inter praesentes: 10, inter absentes: 20 évi jóhiszemü és jogszerü birtok alapján. 2. P. immemorialis, jogszerzés emberemlékezést meghaladó gyakorlat (u. n. vetustas) alapján.

Praesens

(lat.) a. m. jelen, jelenlegi; a nyelvtanban jelen idő (l. Igeidők). Praesentia, jelenlét, lélekjelenlét, éberség.

Praesentatio

(lat.), l. Bemutatás; praesentand, bemutató.

Praesentatum

(röv. Praes.) a. m. bemutatva vagy érkezett. Hatósági beadványokra, üzleti levelekre az érkezési napnak feljegyzése.

Praesepium

v. praesepe (lat.) a. m. a jászol, Jézus születésének a jelenete a jászolban; praesepiák, Olaszországban népmulatságok, melyekben ádventkor Jézus születése adatik elő.

Praeservatio

(lat.) a. m. megóvás, védekezés valami baj ellen, elhárítás. Praeservativ készülékek, részint a fogamzás, részint a nemi betegségekkel való fertőzés meggátlására szerkesztett készülékek, melyeket legtöbbször a férfi, a fogamzás meggátlására pedig gyakran a nő használ. Férfiak halhólyagból vagy kaucsukból készült viz- és légálló, a himvesszőhöz simuló zacskókat húznak fel himvesszőjükre közösülés előtt, mely az ondót majdan befogadja, s meggátolja annak a méhbe való jutását, de megakadályozza az esetleg fertőzött női nemzőrészekkel való közvetlen érintkezést is. A nők szivacsokat vagy kaucsukkal bevont kereteket is használnak, melyekkel a méh bemenetét zárják el közösülés előtt, mi által az ondónak a méhbe jutását igyekeznek, sokszor persze hiába, megakadályozni.

Praese

(lat., többes praesides) a. m. elnök, karvezér; Rómában a tartomány főnöke.

Praesidens

(lat.) a. m. elnök; vice-P., alelnök.

Praesidium

(lat.) a. m. elnökség; valamely gyülést, testületet vezető egyének.

Praestabilita harmonia

(lat.) a. m. előre megállapított összhang; Leibniz föltevése a dolgok összefüggésének magyarázatára, l. Leibniz.


Kezdőlap

˙