Predil

hágó (1162 m.) a délkarintiai raibli alpok Raccolana és Trenta csoportja között, mely a Dráva folyó területéről az Isonzo területére vezet.

Predmost

(ejtsd: psedmoszt), falu Prerau morva kerületi kapitányságban a Beczwa-völgy kijáratánál, 572 lak. Ismeretes arról, hogy mellette nagy számban találtak prehisztorikus állati csontokat.

Predszlava

1. orosz kútfők szerint magyar hercegnő s a 942-972. közt élt Igorevics Szvjetoszló nagyherceg felesége lett volna. A magyar források nem tudnak róla. - 2. P. Szvjetopolk Mihály kijevi nagyherceg leánya 1104 aug. 11. a «magyar király fiához», Álmoshoz (és nem, mint általánosan hirdetik, Kálmán királyhoz) ment férjhez. (Kálmán utóbb 1112-ben szintén orosz nőt vett feleségül. L. Eufémia). Életének körülményei ismeretlenek, de ugy látszik, Álmost nem követte Görögországba. Gyermekei: 1. Adelhaid, I. Szobjeszlo cseh herceg felesége; 2. Béla, 1131-1141-ban Magyarország királya; 3. Hedvig, Albert osztrák herceg felesége. V. ö. Wertner, Árpádok (249-256).

Préface

(franc., ejtsd: -fász) a. m. előbeszéd.

Préfectures

(franc., ejtsd: prefektür), a francia départementok legfőbb közigazgatási hatóságai. A VIII. év pluviôse hó 28-iki törvénnyel léptették életbe a régi départementális közigazgatási hatóságok helyébe. A P. élén az államfő által kinevezett és általa mindenkor el is bocsátható prefektus (préfet) áll. A préfet-k mellé ugyancsak az államfő főtitkárokat és különösen közigazgatási birósági ügyek elintézésére három vagy négy, a Seine départementben nyolc tagból álló prefektura tanácsot (conseil de préfecture) nevez ki. Ez az intézmény még ma is alapja a francia országos közigazgatásnak, csakhogy a préfet-k hatásköre azóta tetemesen bővült az 1852 márc. 25. és 1861 ápr. 13-iki rendeletekkel, és másrészt a conseils généraux mellé az 1871 aug. 10. törvénnyel újonnan szervezett, általános közvetlen választások útján összeállított départementális bizottság van szervezve. Az arrondissementok élén a kormány által kinevezett, de szűk hatáskörrel rendelkező alprefektusok (sous-préfetek) állanak, és ezek mellett működnek a conseil d'arrondissementok mint választott képviselők testületei. A préfet határozatai ellen a minisztériumhoz, továbbá az államfőhöz lehet felebbezni; a prefektura-tanácsok végzései ellen az államtanácshoz. Párisban és környékén a rendőrség egy rendőri préfetnek alá van rendelve.

Préférence

(franc., ejtsd: preferánsz), társas kártyajáték. Részt vehet benne 3 játszó, a 32 lapos magyar kártyával. Nyertes az, ki az előre bemondott adut színből hat ütést meg tud csinálni, s kapja a szinek és játéknemek szerint előre megállapított díjat; ha hat ütésnél kevesebbje van, ugyanoly összeget fizet ellenfeleinek.

Préfet

(franc., ejtsd: prefé, olaszul prefetto), a département, illetőleg provincia élén álló közigazgatási hivatalnok. L. Préfectures.

Prefisso

(olasz), a váltónak lát után kiméleti napok nélküli kifizetése.

Pregel

K-i Poroszország fő folyója. A Pissa és Angerapp összefolyásából keletkezik, Insterburgtól 2 km.-nyire hajózhatóvá lesz és innen 133 km.-nyi távolságban, miután a Deime nevü ága a Kurisches Haff felé belőle kivált, Königsberg alatt 8 km.-nyire a Frisches Haff K-i szögletébe torkollik. Königsbergig kisebb tengeri hajók is feljöhetnek rajta. Vizkörnyéke 19 230 km2.

Pregrada

politikai község Varasd vármegye P.-i járásában, (1891) 1264 horvát lakossal, járásbirósággal, posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral.


Kezdőlap

˙