Pribilina

kisközség Liptó vármegye liptóújvári j.-ban, (1891) 1490 tót lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Pribilov-szigetek

Alaszkához tartozó szigetcsoport a Bering-tengerben. Két nagyobb (Szt.-Pál és Szt.-György) és két kisebb (Walms és Otter) szigetből áll, amelyeken a benszülött indusok (mintegy 700-an) az Egyesült-Államok védelme alatt halászattal és vadászattal foglalkoznak.

Pribina

1. horvát király. I. Kresimir horvát királyt kiskoru fia Miroszláv követte a trónon; de őt P., Fehér-Horvátország bánja nem akarta elismerni és fellázadt ellene. Az igy keletkezett belháboruban P. 949. megölte Miroszlávot és 950. maga vette fel a horvát királyi címet. Uralkodása végzetes volt Horvátországra nézve; a zürzavar ennek szétdarabolását idézte elő, csak a Dráva és Száva közötti terület bánja ismerte el P.-t s küldött neki ajándékokat. A szomoru belvillongásokhoz csakhamar külső támadás is járult. A keletrómai császár, VII. Konstantinus Porphyrogenetos felbiztatta a szerb fejedelmet, Cseszlávot, hogy az I. Kresimir uralkodása alatt nagyon elhatalmasodott Horvátországot jelen zürzavaros helyzetében támadja meg. Cseszláv betört Horvátországba és elfoglalta Boszniát, mely ezen időtől fogva szerb bánság lett. A szerencsétlen P.-tól elpártolt egész déli Dalmácia is; Cseszláv a keleti császár segélyével ezt is hatalma alá hajtotta. Ekkor kezdődött a horvátok és szerbek közötti gyülölködés, mely ma sem ért véget. A keleti császárság célt ért, a hatalmas horvát királyság darabokra mállott. Horvátország zilált állapotát a magyarok is hasznukra fordították, mert több diadalmas berohanást intéztek annak területére. P. szerencsétlen uralkodása 970-ben ért véget. - 2. P. herceg, l. Privina.

Přibislau

(ejtsd: psibiszlau), város Chotebor cseh kerületi kapitányságban, a Lazawa jobb partján, vasút mellett, (1890) 2607 lak., olajpogácsagyárral és gőzmalommal. Közelében egy nagy kúpalaku emlék áll azon helyen, ahol Žiška meghalt.

Priboj

község Lika-Krbava vármegye korenicai j.-ban, (1891) 1144 horvát-szerb lak.

Přibor

l. Freibera.

Přibram

(ejtsd: psibram), bányaváros és az ugyanily nevü kerületi kapitányság meg bányaigazgatóság székhelye, 52 km.-nyire Prágától, vasút mellett, (1890) 13 412, a szomszédos Birkenberggel együtt 18 536 lak., bányászakadémiával. Jelentőségét ezüst- és ólomércbányászatának köszönheti, amely legalább a XIV. sz.-ig nyulik vissza és jelenleg majdnem kizárólag az állam kezelésében van. A kohó 500 munkást foglalkoztat és évenkint körülbelül 40 000 kg. ezüstöt és 1900 tonna ólmot szolgáltat. A város fölött van Heiligberg gazdagon díszített templommal, amely Csehország leghiresebb búcsujáróhelye.

Prichard

(ejtsd: -cserd) Jakab Cowles, angol fiziologus, szül. Rossban 1786 febr. 11., meghalt Londonban 1848 dec. 22. Orvosi tudományokat tanult, s Bristolban volt orvos, hol leginkább elmebetegeket gyógykezelt. Ez vezette fiziologiai tanulmányaira, melyeknek elseje a Researches into the pshysical history of mankind (új kiadás, 5 köt., London 1838-47); ennek népszerü kiadása a nagyon elterjedt Natural history of man (4. kiadás Norristól, u. o. 1865). Miután az oxfordi egyetem doktori oklevéllel tisztelte meg s az etnologiai társulat elnökévé választotta, a kormány 1845. az őrültek házainak biztosává (commissioner of lunacy) nevezte ki P.--et. Neveztesebb művei még: The eastern origin of the Celtic nations (London 1831); Analysis of Egyptian mythology (u. o. 1819); History of the epidemie fever that prevailed in the years 1817-19 (Bristol 1820); Treatise on diseases of the nervous system (London 1822); Review of the doctrine of a vital principle, as maintained by some writers on physiology (u. o. 1829); Treatise on insanity (u. o. 1835); On the different forms of insanity in relation to jurisprudence (u. o. 1842). A pszichiatriában P. szintén szerzett érdemeket; ő állította föl a moral insanity (l. o.) kórképét és elméletét.

Prick

József, alispán és képviselő, szül. Szilágy-Somlyón 1823., megh. 1872 máj. 11. Tanulmányait a szatmári liceumban és a nagyváradi jogakadémián végezte. 1845-ben letette az ügyvédi vizsgát és irodát nyitott Pesten. Megrongált egészségének helyreállítása végett azonban csakhamar félbehagyta az ügyvédi gyakorlatot és nagy utazásokat tett. Az 1848-iki szabadságharc Törökországban találta, ahonnan azonnal hazajött. De mivel huzamos betegsége miatt nem foghatott fegyvert, a tiszti kar nélkül maradt Torontál vármegy aljegyzője lett. A világosi fegyverletétel után a többi menekülővel együtt Törökországba bujdosott. Előbb Viddinbe ment, onnan Kossuthtal Sumlába, ahol Gorovéval együtt a menekültek bizottságának titkára lett. Mint ilyen rendkivüli buzgalmat fejtett ki az emigráció érdekében. Különösen a menekülteknek Kis-Ázsiában való letelepítésén fáradozott. 1851-ben Angolországba, onnét pedig az Egyesült-Államokba ment. Egy ideig New-Yorkban élt, majd Auburnban, utóbb pedig Chicagóban ókori nyelvek tanításával kereste meg kenyerét. 1857-1859. beutazta Európát. 1868-ban visszatért Magyarországba. 1869 óta a billéti kerületet képviselte ellenzéki programmal, 1872. pedig Torontál vármegye alispánja lett.

Priego de Córdoba

az ugyanily nevü járás székhelye Cordoba spanyol tartományban, termékeny fensíkon, (1887) 15 766 lakossal, virágzó lótenyésztéssel.


Kezdőlap

˙