Primišlje gornje

község Modruš-Fiume vármegye sluini j.-ban, (1891) 1764 horvát-szerb lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Primitiae

(lat.) a. m. első termények, első termés, különösen az az áldozat, melyet a mezei terményeknek zsengéiből az isteneknek bemutattak; jelenti továbbá valamely irónak első művét és valamely fölszentelt papnak első miséjét, amelyek rendesen nagy ünnepélyességgel szoktak megtartani. A szt. misét Veni sancte előzi meg és az új misésnek áldása követi.

Primitiv

(lat.), elsődleges, kezdetleges, tökéletlen.

Primo

(ol.), általában a. m. első; violino P. primhegedü, első hegedü.

Primogenitura

l. Elsőszülöttségi jog és Hitbizomány.

Primogenitus

1230. a pápa alszerpapja volt, midőn a váradi káptalan egy része Osli Benedek esztergomi kanonokkal szemben őt választotta püspökké. P. jelöltségét IX. Gergely pápa, Benedekét IV. Béla támogatta; azért 1231-től ez utóbbi a pápa megerősítése nélkül is kormányozhatta az egyházmegyét. Ellenben a makacskodó kanonokok közül négyen 1236. személyesen is jártak Rómában P. ügyében; IX. Gergely, ki csak P.-t tekintette törvényes püspöknek, meg is engedte, hogy 150 ezüst márkát vehessen kölcsön s fedezetül a püspökség javait kösse le. Várad püspöke azonban soha sem lett a pápa kegyeltje.

Primorci

(szláv) a. m. tengermellékiek, l. Morlákok.

Primordialis

(lat.) az, ami legelőbb megvolt. - P. sejt, a falatlan, csakis protoplaszma alkotta sejt. - P. zóna, a szilur szisztéma legalsó rétegjei, melyek a földön megjelent legelső élet maradványait tartalmazzák.

Primordium

(lat.) a. m. kezdet, eredet.

Primores

a székelyek első osztálya, l. Főrendek.


Kezdőlap

˙