Primrose League

(ang., ejtsd: primróz lig) a. m. primrose-szövetség, egy 1884. Churchill lord által Beaconsfield tiszteletére alapított politikai egyesület, mely a konzervativ párt programmjához ragaszkodik. Az egyesület tagjai gyüléseik alkalmával a primrose-t (kankalint) szokták viselni. 1894. a P.-nek 2275 fiókja volt angol földön, összesen 1 198 431 taggal.

Primszám

a. m. törzsszám.

Primula

Dodon (növ.), l. Kankalin. - Primulaceae, l. Kankalinfélék. - Primulinae, lásd Kankalinképüek.

Primum mobile

(lat.) a. m. az első mozgó, illetőleg mozgató; a régiek és különösen Eudoxus felfogása szerint az a legszélső kristályszféra, melyhez az álló csillagok vannak rögzítve, amely 24 óra csillagidő alatt egyszer fordul meg tengelye körül. Innen a régibb csillagászati munkákban tempus primi mobilis a. m. csillagidő. A napi mozgáson kivül hosszabb periodusu mozgással biró bolygók, a Nap és a Hold ugyancsak kristályszférákhoz voltak erősítve. A P. kristályszférája költői kifejezése azon ténynek, hogy az álló csillagok mozgásuk közben viszonylagos helyzetüket nem változtatva ugy fordulnak látszólag a Föld körül, mint rideg rendszer.

Primus

(lat.), első, a legelső; P. inter pares, első az egyenlők közt.

Prince

(franc., ejtsd: prensz, de régebben magyarosan princ-nek ejtették) a. m. fejedelem, herceg.

Prince consort

(ang., ejtsd: prinsz konzort) Angliában Viktória királyné férjének Albertnek (l. o.) a címe.

Prince-Edward-sziget

sziget a Szt.-Lőrinc-öbölben és Kanada egyik tartománya, amelyet Új-Skóciától és Új-Braunschweigtól a 15-40 km. széles Northumberland-szoros választ el, 5524 km2 területtel, (1891) 109 078 lak. Partjai sziklásak, méy fjordok szaggatják. Felülete sík, csak kisebb dombok vannak rajta. Rövid folyói számosak. Éghajlata enyhe és nem ködös. A közép-európai gabonák és gyümölcsök jól megteremnek rajta. A halászatra nézve a Szt.-Lőrinc-öböl legjobb állomása; de a halászat legnagyobbrészt az Egyesült-Államok poglárainak van a kezében. A lakosok nagyobb része francia eredetü. A csekély számu benszülött a mik-mak-törzshöz tartozik. A közigazgatás élén egy főkormányzó áll. A törvényhozó testület (Legislativ Assembly) 30 tagból áll. Fővárosa Charlottetown (l. o.). Új-Skóciával, Új-Braunschweiggal, Quebec, Halifax és Boston városokkal rendes hajóösszeköttetésben áll. 1497. Cabot fedezte föl és S. John's Islandnak keresztelte. Mai nevét 1799. kapta. Kanada többi részeivel együtt jutott angol uralom alá.

Prince of Wales

(ang., ejtsd: prinsz af velsz), az angol uralkodónak legidősebb fia és trónörökös. A P. egyúttal Earl of Chester (kinevezés folytán) és Duke of Cornwall (kinevezés nélkül). Az uralkodó ifjabb gyermekei és a királyi családnak többi ágai: Princes of the Royal Blood (hercegek királyi vérből). A P. neje v. özvegye: Princess of Wales, az uralkodónak legidősebb leánya: Princess Royal.

Prince of Wales Island

l. Pulo-Pinang.


Kezdőlap

˙