Pritzwalk

város Potsdam porosz kerületben a Dömnitz és vasút mellett, (1890) 6369 lak., vasöntéssel és posztószövéssel, gép-, kályha-, szappan-, sör-, élesztő- és szeszgyártással.

Priuli

-család, ősrégi velencei család, melyet az állítólag magyar királyi vérből származott Sylvester (1110) alapított. Ebből a családból 3 doge, 15 prokurátor és 4 bibornok került ki. Kiválóbb tagjai: Konstantin, aki mint magyarországi követ 1370. megszüntette azt a viszályt, mely Velence és Lipót osztrák herceg között Aquileja birtoka miatt folyt. - Miklós, Kréta sziget fejedelme vala. - Dániel, András és Ferenc a XV. sz.-ban éltek és kiváló diplomaták voltak. - Miklós, a gyermek-menedékhelyek egyik legelső és legbuzgóbb apostola, szül. Velencében 1792., megh. 1854. Teljes életét és nagy vagyonát hazája közügyeinek szentelte. Műve: Sulla utilita degli asili d'infanzia 1842. jelent meg.

Privas

(ejtsd: priva) az ugyanily nevü járás székhelye Ardeche francia départementban a Montagne de Coirons ÉK-i lábánál az Ouveze és vasút mellett, (1891) 7312 lak., selyemmotolálókkal, bőrcserzéssel, szőllőtermeléssel, szarvasgomba- és borkereskedéssel, vasércbányászattal.

Privatier

(franc., ejtsd: privatyé, a lat. privatus szótól), hivatal nélkül élő, magánzó.

Privatim

(lat.) a. m. magán úton, magánosan, különösen titokban; privatissime, egészen egyedül, teljesen elkülönítve; privatissimum (t. i. collegium), különös előadás v. csak egyedül egy, v. kevés számu hallgató részére.

Privatio

(lat.) a. m. megrablás, megfosztás, elvétel, veszteség, hiány; privativ, megfosztó, kizáró.

Privatum

(lat.) a. m. magán, ellentéte a publicum, köz, nyilvános. A magyar magánjognak Verbőczy HK. II. rész 13. cikk 4. §-án alapuló szabálya volt, hogy a magán személyek pecsétei nem hitelesek (non authentica) és semmi örökiséget nem foglalhatnak magokban, privatarum personarum sigilla nihil perpetuitatis sub se continere possunt, azért nemesi javakat magán pecsét alatt örökjoggal átruházni nem lehetett, s az átruházás érvényesen csak hiteles személy v. hiteles hely előtt történhetett.

Privigye

(Priwitz, Prevuca), nagyközség Nyitra vármegye P.-i j.-ban, (1891) 2988 tót, német és magyar lakossal, kik élénk posztó- és szövőipart űznek; van kat. algimnáziuma, also foku ipariskolája, takarékpénztára, járásbirósága és adóhivatala, pénzügyőrbiztosi állomása, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára.

Privilegium

(lat.) a. m. kiváltság (l. o.). - P. canonis, a r. kat. egyházjog szerint a papi személyeket illető különös sérthetetlenség, mely szerint a papi személynek súlyos bántalmazása ipso jure a nagyobb egyházátok alá esik. - P. fori, a r. kat. egyházjog szerint az egyházrend tagjainak előjoga, mely szerint személyes ugy polgári mint büntető ügyekben nem a világi, hanem saját egyházi biróságaik alá tartoznak. Hazánkban a P. nincs elismerve. - P. in corpore juris clausum, a dekretaliákban felvett és azért külön bizonyítást nem igénylő egyházjogi kiváltság. L. még Királyi kiváltságok.

Privilegium fori

l. Privilegium.


Kezdőlap

˙