Próbafestés

l. Festőanyagok.

Próba-ív

l. Szemle-ív.

Próbakő

l. Lidiai kő és Kovapala.

Próbamén

az, mellyel megállapítják, hogy a kanca sárlik-e. Csak értékes ménesben tartanak olcsó P.-,t hogy a jobb mént kiméljék, ellenben közönséges ménesekben a fedező mén segélyével keresik ki a sárló kancát. Juhászatban próbakost alkalmaznak hasonló célból. Az állattenyésztés többi ágában nem szokás próbahimet tartani.

Próbamérleg

(balance de vérification, Roh-Bilan), a kettős könyvvitel időszakos, kevésbbé lényeges ellenőrző könyvei közé tartozik; segítségével győződhetünk meg arról, hogy vajjon a naplónak s pénztárnak tételei szám szerint helyesen vannak-e a főkönyvbe átvezetve? A P.-et a főkönyvből készítjük; külön hasábokba egybeállítjuk a főkönyv egyes számláinak tartozik- és követel-összegeit, aztán e hasábok tételeit külön-külön összeadjuk. Ha már most a tartozik-hasáb összege egyezik a követel-hasáb összegével: akkor valószinü, hogy a főkönyvben számhiba nincsen; ha pedig a P. főösszegei megegyeznek a napló- és pénztárforgalom összegével: akkor valószinü, hogy a főkönyv tételei helyesen vannak a naplóból átvezetve. A P.-ben az ellenőrzés után még megállapítjuk az egyes számlák egyenlegeit is, amelyeknek tartozik-összegei együtt véve mindannyiszor kiadják a követel-egyenlegek összegét, valahányszor helyesen állapíttattak meg az egyenlegek.

Próbanyalábok

az erdőben levő némely káros rovar jelenlétének kipuhatolására s elszaporodásának korlátozására célszerüen használhatók a P. Frissen vágott gallyakból készült 15-20 cm. vastag nyalábok alkalmazásával oly rovarfajok számarányát tudhatjuk meg, melyek nemző korukban különösen vágásterületeken friss fahulladékokat keresnek fel (p. Hylobius abietis). A P.-at a kirepülés idejében lehetőleg árnyékos helyeken helyezzük el, egyenletes elosztással az egész megvizsgálandó területen. Időnként (ha a veszély nagy, naponként) a P.-at megvizsgáljuk s a rajtuk és bennük levő bogarakat megszámlálva elpusztítjuk. Ha a megszállás nagy, azonnal hozzá kell látni az irtáshoz s a még meg nem támadott erdőrészeknek megfelelő elszigeteléséhez.

Próbanyomás

l. Szinnyomás.

Próbasúlymérő

a. m. kémlelő súlymérő (l. o.).

Próbaszer

a. m. kémlelőszer (l. o.).

Próbatér

(erdészet), egy osztagnak (l. o.) kisebb derékszögü négyszög vagy szalag alakjában kitűzött része, mely az egész osztag átlagos állabminőségének lehetőleg megfelel. A P.-nek azután pontosabban megbecsült fatömegéből és választékainak arányából következtethetünk az egész osztag fatömegére és választékarányára. A P. nagysága 1/2 és 2 kataszt. hold között szokott váltakozni, de nagyon fiatal szálerdőkben vagy sarjerdőkben 1/4 hold is lehet. Utóbi esetben a fatömeget a P. letarolása által is szokás meghatározni.


Kezdőlap

˙