Próbaterhelés

l. Hídpróba.

Probatio

(lat.) a. m. vizsgálat, bizonyítás. Probatum est, be van bizonyítva, sikeres.

Próbatű

l. Aranykémlő tűk.

Próbavétel

a vételnek (l. o.) különös neme; sajátsága a vevő akaratától függő az a feltétel, hogy a vevő az árut megtekintés vagy megpróbáltatás után fogadja el. Kétség esetében e feltétel felfüggesztő hatállyal bir, vagyis a vétel csak akkor jön létre, ha a vevő az árut megpróbáltatás után elfogadta. A vevő azonban a neki próbára átadott áru elfogadása iránt a kikötött vagy szokásos határidő alatt v. az eladó felszólítására nyilatkozni tartozik, különben az áru elfogadottnak tekintetik; éppen megfordítva áll a dolog, ha a vevőnek nem az árut, hanem csak a mintáját küldik; ebben az esetben ha a vevő a fennebbiek szerint meghatározott határidő alatt nem nyilatkozik, a vétel nem jön létre.

Probitas

(lat.) a. m. jámborság, igazságosság, egyeneslelküség.

Probi viri

(lat.) a. m. derék emberek, e kifejezést az esküdtekre szokás alkalmazni. L. még Békéltetők.

Problema

(gör.), minden tudományos kérdés, melynek megoldása bővebb kutatást, bizonyítást követel. Innét problematikus, ami kérdéses, kétséges, ami még megoldást vagy bizonyítását várja. A logikában problematikus itélet az olyan, melyben az alany és állítmány közt levő kapcsolat csak lehetségesnek van mondva: S talán P. Ellentéte az apodiktikus itélet, mely az alany és állítmány kapcsolatának ellentétét minden körülmények közt kizárja. Problematikus emberek azok, kiknek jellemével nem vagyunk tisztában, de azok is, kik maguk sincsenek tisztában magukkal, változékonyak, ingatagok, semmilyen helyzetben nem találják meg helyüket.

Probolinggo

residentie Jáva szigetén, annak legkeletibb részében, 3642 km2 területtel, 542 761, köztük 1389 európai lak., P. fővárossal, amely Jáva É-i partján, vasút mellett épült, 7617 lak.

Proboscideae

l. Orrmányosak.

Probrachisz

(gör.), olyan versrend, mely egy rövid és erre következő 4 hosszu szótagból áll (Č - - - -).


Kezdőlap

˙