Prokopius

Cezareából (Palesztina), görög történetiró a VI. sz.-ból. 527-547. részt vett Belizár hadjárataiban mint jogtanácsos és titkos jegyző, megh. Konstantinápolyban 558 után. Görög nyelven több munkát irt, melyek között különösen 8 kötetnyi Kortörténete érdemel említést, melyben a vandalok, mórok, persák és gótokkal 395-553 között viselt háborukat megirta. Továbbá a Ktiszmata, melyben a P. a Justinianus alatt emelt épületekről értekezik és az Anekdota (Historia arcana, a. m. titkos történet), melyben mindazt a dicséretet és magasztalást, melyet a többi műveiben Justinianus és nejéről, Theodora császárnéról elmondott volt, visszavonta és az udvar bűneit rikító szinekben ecsetelte. Műveiből Dindorf rendezett megbízható kiadást (Bonn 1833-38, 3 köt.); az Anekdotákból pedig Orelli (Lipcse 1827) és Izambert (Páris 1856, fordításban). V. ö. Dahn, P. von Cäsarea (Berlin, 1865) és Krumbacher, Gesch. der griech. Literatur (II. kiadás).

Prokopius

András (a Nagy v. a Kopasz), legszélső irányu huszita vezér. Nagybátyja neveltette s vele beutazta Francia-, Spanyol- és Olaszországot, sőt Jeruzsálemet is. Haza érkezvén pappá avattatott és a huszita háboru kitörése után Ziska kapitánya lett. Miután Ziska (1424) és Schwambergi Bohuszláv (1425) halála után a husziták egyik pártja, a taboriták vezérré választották, Ausztriát pusztította el, az aussigi csatában (1426 jun. 16.) egy meisseni-szász-türingi hadsereget semmisített meg és a várost felgyujtotta. Miután az osztrákokat Morvaországból kiűzte, 1427 tavaszán Ausztriát a Dunáig elpusztította. Időközben a taboriták egy másik csapatja, az ugynevezett árvák, Prokupek vagy Kis P. alatt a Lausitzba hatolt és Laubant elégette. Ezekkel együtt fosztogatta P. Sziléziát. Miután a németek Oroszországba hatoltak, az ostromolt Miest felszabadította, a német hadsereget megverte és azután Tachaut ostrommal bevette. Majd Szilézián és Morvaországon keresztül Pozsonyig hatolt. 1429-1430. elpusztította a Lausitzot, Meissent, Szász-, Morvaországot és Sziléziát. 1431. egy német birodalmi kereszteshadat, mely Taust ostromolta, megfutamított (1431 aug. 14.). Alvezére, a Kis P. erre Albert osztrák herceget Morvaországból kiűzte, P. maga pedig a szászokat Csehországból, amire Sziléziába és Kis P.-szal együtt Magyarországba hatolt a Vág folyóig, de visszaveretvén, 1432. Lausitzot és Brandenburgot az Odera melletti Frankfurtig elpusztította. Visszaszorították ugyan őket, de csakhamar Sziléziát és Szászországot új portyázó hadjáratok által nyugtalanították. A prágai szerződéseknek a két P. a taboritákkal és árvákkal együtt nem akarta magát alávetni, és a kelyhesek elleni elkeseredett harcban végre a Cseh-Brod melletti lipani döntő csatában teljesen megverettek, s ott P. el is esett.

Prokris

Kephalos (l. o.) felesége.

Prokrustes

ritkábban Damastes vagy Polypemon, hirhedett ókori rabló Attikában, kinek szokása volt áldozatait egy ágyon megkínozni. Belefektette őket az ágyba, aztán a rövid termetüeket halálra nyujtotta, a nagy termetüek testéből pedig annyit levágott, amennyivel hosszabbak voltak ágyánál. Theseus büntetésül ugyanugy végzett vele. P.ágy a közbeszédben a. m. kényszerhelyzet, melyből csak veszteséggel lehet megmenekülni.

Proktitisz

(gör.) a. m. végbélgyulladás; proktokele, végbélelőesés; proktoplasztika, sebészeti műtét, mellyel a végbél ama veleszületett rendetlenségén segítenek, midőn nyilása benőtt v. egészen hiányzik; proktorrágia, a végbél vérzése; proktorroea, végbélből származó kifolyás; proktoszpaszmus, a végbél záró izomzatának görcse; proktosztenozis, végbélszűkület; proktotomia, a végbélhártya felhasítása.

Prokuj

a Piasztok uralkodó házából, Szent István király arunculusa, Adelhaidnak, Géza vezér feleségének testvére lett volna. V. ö. Balzer, Genealogia Piastow. (Ism. Wertner, Századok, 1896., 368.).

Prokuplje

Toplica szerb kerület székhelye, 30 km.-nyire Nistől, a Toplica partján, (1890) 4856 lak., számos a római korból maradt rommal.

Prokura

prokurista, l. Procura.

Prolabium

(lat.) a. m. előajak, az arc bőréből elvágódott ajkpirral (rubor labiorum) borított ajakrész, amely zárt szájon kivül látszik.

Prolapsus

(lat.) a. m. előesés (l. o.). P. linguae, l. Makroglosszia.


Kezdőlap

˙