Proprietas

(lat.) a. m. tulajdon, sajátság.

Pro primo

(lat.) a. m. első sorban.

Proprio Marte

(lat.) a. m. saját erejéből, idegen segítség nélkül.

Proprio motu

(lat.) a. m. megvédés, védelmezés.

Propulsio

(lat.) a. m. előrehajtás, tolás; propulziv, az, ami előre hajt.

Pro quota

(lat.) a. m. aránylagosan.

Pro rata

(lat., t. i. P. parte) a. m. aránylag; azt jelenti, hogy a követelés illetőleg kötelem annyi részre oszlik, ahány a jogosult, illetőleg adós. Ellentéte a szilidaritás kötelem (in solidum), amelyben egy mindnyájáért s mindnyájan egyért jogosítvák illetőleg kötelezvék, vagyis mindegyik hitelező maga is az egészet követelheti, s mindegyik adós az egészet szolgáltatni köteles. A szolgáltatásnak természetesen csak egyszer kell történnie. P. történik a kielégítés akkor is, ha az adós vagyona az összes tartozások fedezésére nem elgendő s ennek folytán a hitelezők az adós vagyonában követeléseik arányában részesülnek.

Prorektor

l. Rector.

Prorogatio

(lat.) a. m. elhalasztás, p. birósági tárgyalásnak elhalasztása. A régi Rómában az imperiumnak a törvényes s eredetileg megállapított időtartamon túli meghosszabbítása senatus, consultum v. plebiscitum útján. Forum prorogatumnak oly birói illetőséget mondanak, mely alá valaki törvény szerint nem tartozik, de amelynek magát önkényt alávetette. Nagyobb jelentősége van a polgári perben, mig a büntető per abban, hogy senki természetes birájától el ne vonassék, oly közérdeket lát, hogy csekélyebb jelentőségü ügyektől eltekintve, a vádlott a részére ezáltal biztosított jogról le nem mondhat. Prorogál, elhalaszt.

Proscenium

(lat.), a modern szinházakban a szinpadnak a függöny és a zenekar közötti része; az antik szinházban a szinpad ama része, ahol a szinészek beszéltek.


Kezdőlap

˙