Protonotarius

(gör.-lat.) a. m. főjegyző. Protonotarii apostolici, Rómában kollégiumot (protonotariatust) alkotó magas rangu egyházi személyek, kiknek hivatalos teendője a fejedelem u. n. kabinetirodájának felel meg.

Proton pszeudosz

(gör.) a. m. az első csalódás, azaz alaptévedés, melyből a további tévedések erednek.

Protopiramis

l. Négyzetes kristályrendszer.

Protoplaszma

(plaszma, szarkode, bioplaszma), az állati és növényi test ama része, mely él. Miden élő sejtben van P. Ez igen összetett vegyületek keveréke, melyek közül a legfontosabbak a fehérjék. A P. majd folyó, majd kocsonyaszerüen összeálló anyag, többnyire finom fonalakból és ezek között lágy anyagból áll. Az élő P.-n, mint amilyen p. az amoebákat is alkotja, az élettünemények mind megfigyelhetők. A P. t. i. táplálkozik, azaz anyagot vesz be magába, melyet saját szükségére használ fel. Ezen kivül tudja alakját s helyét is változtatni, tehát mozog, sőt érez is. Elhaló s már nem mozgó sejt 30-35 °C-on való felmelegítés alatt újból élénken mozogni kezd, sőt vannak olyan élő protozoák, P.-ból álló élő lények, melyek, ha idegen testtel érintkeznek, már mozgásnak indulnak. A lelki működés alacsony foka tehát a legalsóbb élő állatokon, az élő P.-n megvan. Éppen ugy van magcsere és szaporodás is a P.-ból alkotott élő szervezeteken. Az összetett szervezetek is ilyen P.-ból épültek fel; az összetett szervezet élete az azt alkotó P. élete. A sejtek P.-ja sokszor független is némileg egymástól, innen van, hogy a fehér vérsejteket a górcső alatt mozogni láthatjuk.

Protoplaszma mozgása

l. Protoplaszma.

Protoplaszták

(gör.), az ősképződések, az egyházi dogmatikában különösen Ádám és Éva; protoplasztikus, ősképződésü.

Protopópa

(gör.), l. Protopresbiter.

Protopresbiter

(gör.), a görög egyházban első lelkész (protopópa) az egyes kerületekben. Megfelel a latin egyház esperesének. Választják a kerületi papság és a hivek képviselői, a püspök pedig okmányilag megerősíti és a szent liturgia alatt felavatja. Jogai: elnököl a kerület gyülésein; az egyházi és iskolai számadásokat felülvizsgálja; a beteg papokat meglátogatja és az utolsó szentségekkel ellátja, s a megholtat eltemeti; az ürsedésbe jött lelkészi állomások ideiglenes ellátásáról gondoskodik; az új lelkészt hivatalába beiktatja stb. Kötelességei: közölni tartozik a papsággal és hivekkel a püspök pásztori leveleit, rendeleteit és a konzisztorium hivatalos iratait; felügyel a kerületében levő papság és hivek erkölcsi viseletére; kerülete egyházait évenként legalább egyszer meglátogatja stb. V. ö. Szeredy, Egyházjog, I. 664.

Protoprizma

l. Prizma.

Protopterus annectens

Ow. (állat), a tüdőskopoltyus v. kétlégzetü halak (Dipoi) a osztályának egyik faja. Szine sötétbarna, hasán világosabb és számos elmosódott kerek, szürke folttal tarkázott. Kis kopoltyunyilása mellett három kopoltyufüggeléke van. Kopoltyuíveinek száma hat, a kopoltyuréseké öt. Majdnem 2 m. nagyra nő. Hazája az egész forró Afrika. Tápláléka kizárólag állatokból kerül ki. Iszapos vizekben tartózkodik. A száraz évszakban az iszapba búvik s a kiszáradás ellen ugy védekezik, hogy bőrmirigyeinek váladékával az iszapból megkeményedő tokot épít. Ilyen betokozottakat nem egyszer hoztak már Európába. Húsát megeszik.


Kezdőlap

˙