Publica auctoritate

(lat.) a. m. a felsőbbség engedelmével.

Publicani

l. Publikánusok.

Publicatio

(lat.) a. m. kihirdetés. - P. pro urbe et orbe, a pápai törvényeknek szokásos római kihirdetése (minthogy az a városoknak és a világnak szól); továbbá a vagyonelkobzás az államkincstár javára (más néven confiscatio is).

Publicista

(lat.), az államjog és a politika ismerője, aztán az, aki nyilvános, közérdekü dolgokról ir (l. Állambölcsész). Publicitas, nyilvánosság.

Publicola

l. Chaussard.

Public Record Office

(ang., ejtsd: pöbblik rekord offisz), az Angliában 1840. fölállított állami levéltár, melyben minden nyilvános okmányt és közokiratot, beleértve a törvényszéki recordokat is, megőriznek. A P. mindenki előtt nyitva van, a Master of the Rolls felügyelete alatt áll, s kezelő levéltárosa a Deputy Keeper, aki évi jelentéseket tesz közzé jegyzék és lajstrom kisértében. A nevezetesebb okmányokat az állam a saját költségén ki is szokta nyomatni; különös fontosságuak a Calendars of State Papers, melyek politikai iratokra tartalmaznak följegyzéseket. V. ö. Ewald, Our Public Records (London 1873).

Public Schools

(ang., ejtsd: pöbblik szkúlsz), közönségesen vett értelemben azok az angol felsőbb iskolák, melyeket a jobb családok gyermekei látogatnak. Az 1868-iki P. Act eredetileg csak a hét legrégibb ilyen intézetre vonatkozott, de ezek azóta számos újabbal gyarapodtak. Minden ily iskola alapítványi vagyonából tartja fönn magát és közsegélyben nem részesül; szervezeti alapszabályaiknak megfelelően választott felügyelő bizottság (governors, trustees stb.) vezetése alatt állanak, bár az igazgatónak (headmaster) rendesen igen kiterjedt hatásköre van. A növendékek nagyobb részt az iskola körül fekvő házakban laknak, s évenkint tanítási díj és teljes ellátás címén 100-150 font sterlinget (1200-1800 frt) fizetnek; legtöbbnyire 12-14 éves korukban lépnek be; a mi IV. gimnáziumi osztályunknak megfelelő képzettséggel. A legtöbb iskolában külön szakosztály van a reáltudományok számára (modern side), s ennek tanterve és beosztása egészen különbözik a klasszikusétól; a felügyeletet, az illető tanítókon kivül maguknak a tanulóknak sorából választott felügyelők (monitors) és vezetők (captains) is gyakorolják. Nagy gondot fordítanak a test fizikai fejlesztésére is, mit különböző játékokkal (cricket, football, rackets, fives, lawn tennis stb.), továbbá célba lövéssel, vívással, szabad úszással stb. segítenek elő.

Publicum

(lat.), eredetileg a. m. államvagyon, államterület; aztán közmegbiztás, közügy, nyilvánosság; végül közönség, mely valamely közös célból összejön.

Publicum meritorum praemium

(lat.) a. m. az érdemek nyilvános jutalma. A Szent-István-rendi jelmondata.

Publikánusok

(lat. publicani), Rómában az adók és illetékek bérlői. - P. (valószinüleg a Pauliciani szótól), a bogumilok másik neve, l. Albigensek.


Kezdőlap

˙