Pucs

zürichi szójárás, váratlan és gyorsan elmuló lázadási kisérletet jelent.

Pud

orosz kereskedelmi súlymérték = 40 orosz font = 16,38 kg.

Pudding

angol tésztásétel. A P.-ot vajazott kendőben, vagy jól elzárt pléhedényben forró vizben főzik vagy pedig mérsékelten forró kemencében sütik. Az angol plum-P. darált fehér kenyérből, lisztből, faggyuból, mazsolaszőllőből, citronádból stb. készül; rumot öntenek rá, melyet a feltálalásnál meggyujtanak.

Puddingkő

tűzkő-konglomerát kovasavas kötőanyaggal Angolország régebb harmadkori képződményeiben.

Púder

l. Hajpor.

Pudli

a kutya egy faja, magyarul uszkár. Képét l. a Kutyák szines mellékletén (III., X. köt., 125. old., 16. ábra).

Pudmeric

kisközség Pozsony vármegye nagyszombati j.-ban, (1891) 1467 tót lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. A P.-i csata 1705 aug. 11., II. Rákóczi Ferenc és Herbeville császári generális közt volt. Ez a Rákóczi hada által szorongatott Lipótvárt fel akarván menteni, a Vág és Dudvág között annyira bekeríttetett, hogy már megadásra gondolt. De Rákóczi egyik vezérének, Esterházy Antalnak vigyázatlansága következtében menekülhetett és Nagyszombat felé vonult, majd pedig, mivel Rákóczi elvágta őt a Csallóközben levő podgyászától, a hegyek közé húzódott és Vöröskőnél lesbe akarta csalni a kurucokat; Rákóczi, aki Ciffer helységnél megállapodott, nem akart megütközni, de Ocskay, Ebeczky s Esterházy sürgetésére csatára szánta magát, mely P.-nál ment végbe. A kuruc lovasság azonban az ellenség ágyuival szemben nem boldogult a meredek lejtőkön, igy Rákóczi serege, csekély veszteség után, kénytelen volt visszavonulni, mig Herbeville visszaszerezhette a Csallóközben maradt podgyászát.

Pudrolit

l. Robbanó anyagok.

Pudsey

(ejtsd: pödsze), város York angol grófságban a West-Ridingban Bradford és Leeds közt, (1891) 13 444 lak., gyapjuiparral.

Puducseri

l. Pondichéry.


Kezdőlap

˙