qkm

a négyzetkilométer rövidítése. E lexikonban = km2.

qm

a négyzetméter rövidítése. E lexikonban = m2.

Q. pl.

a latin quantum placet (ahány tetszik) rövidítése.

Q. r.

a latin quod restum (ami helyes) rövidítése.

Q. s.

a latin quantum satis (amennyi elegendő) rövidítése. Orvosi recepteken fordul elő s ilyen esetben a gyógyszerész belátása, illetőleg a szükség szerinti mennyiséget veheti a szerből. Természetes, hogy csak akkor irhatja az orvos a Q. bizonytalan mennyiséget, ha indifferens hatásu oly szerről van szó, mely a gyógyszeralak megkészítéséhez mintegy technikai okból szükséges, p. porokhoz a cukorból, labdacsokból a labdacs formálásához szükséges pépes kivonatanyagokból vagy indifferens növényi porokból stb. irhatja. Igy is rövidítik: Q. sat est.

Qua

(lat.), amennyiben, mint.

Quader

(a lat. quadrustól), kockaalakban vagy parallelepipedon alakjában megmunkált kő vagy követ utánzó vakolás közönséges malterban vagy cementben. A kő homloksíkja lehet egészen sima, dorozsmált vagy többé-kevésbé kiugró profilozott mezőkkel díszített, néha megmunkálatlan sziklát utánzó rusztika.

Quaderformáció

a. m. krétaszisztéma (l. o.).

Quaderhomokkő

a krétaszisztémában igen gyakori, helyenként uralkodó kőzet, majd finom, majd durva szemü, helyenként egészen konglomerátos. Mivelhogy a rétegességgel merőleges elválás párosul, a kőzet nagy, a széles oszlopszerü v. quaderes darabokban válik szét, innen a neve.

Quaderozás

(magyarul hézagolás), egy épület homlokzatát kockaalaku vagy hosszukás négyszögü kövekre (quaderokra) beosztani, hogy az szerkezetileg is jó és a szemnek is tetszetős legyen.


Kezdőlap

˙