Quarter

angol gabonamérték = 64 gallon / 290,78 lit., továbbá súly, mely 28 angol kereskedelmi fontot foglal magában = 12,70 kg., végre posztómérték = 1/4 yard.

Quarteronok

(spany.), fehérek és meszticek (l. o.) ivadékai.

Quartetto

l. Négyes.

Quart-hegedü

(pocceta), a régebbi táncmesterek miniatürhegedüje, eredetileg 3, a XVIII. sz.-ban 4 húrral.

Quartidi

(franc.), negyedik nap a francia forradalmi időszámításban; l. Naptár.

Quartier

(franc., ejtsd: kartyié) a. m. lakás; városnegyed; a katonaságnál, l. Kvártély.

Quartilho

(ejtsd: kvartilyó), folyadékmérték, Portugáliában = 1/48 almudi = 0.345 lit.; Braziliában = 1/4 medida = 0,695 lit.

Quartodecimánusok

l. Páskavita.

Quarto Sant'Elena

falu Cagliari (ettől 7 km.-nyire) olasz szárdiniai tartományban, a Golfo di Quarto É-i partján, (1881) 6638 lak., hires bortermeléssel (Malvagia).

Quasi

(lat.) a. m. mintegy. - Q. contractus, nem szerződésen alapuló, de szerződéshez hasonlított jogviszony; az ily jogviszonyból származó kötelem obligatio quasi ex contractu. Ilyen a megbizás nélküli ügyvitel (negotiorum gestio); a véletlenül származott közösség (communitas incidens); a tartozatlan fizetés (solutio indebiti); a gyámság és gondnokság és az örökségbe lépés. - Q. delictum, tiltott cselekmény, mely nem valódi vétség, de amelyből ugy mint a valódi vétségből a vétkes nemcsak kártérítésre, hanem magánbüntetésre - birságra - köteles; ilyenek: az effusum et dejectum, ha szobából előzetes figyelmeztetés nélkül valamit kiöntenek vagy kidobnak oly utcára, ahol rendesen emberek járni szoktak (ubi vulgo iter fit), s ezáltal valakinek kárt okoznak; a Damnum in navi vel caupona datum, hajósnak v. vendéglősnek felelőssége emberei által okozott kárért; a judex qui litem suam fecit esete, vagyis a birónak felelőssége a hibájával okozott kárért, a biró ellen a sértett felet megillető keresetet syndicatus actiónak (Syndikatsklage) nevezik; a positum vagy suspensum, ha járt utca felé a házból valamit tesznek vagy kiakasztanak, aminek leesése másnak kárt okozhat. - Q. juris v. Q. possessio, dologbeli jognak (jus in se) u. m. szolgalomnak, zálogjognak, emphyteusis és superficiának tényleges gyakorlása. Q.-nak nevezik azért, mert birtok a szó tulajdonképi értelmében csak dolgoknál képzelhető. - Q. usus fructus, haszonélvezés elhasználható dolgokon (quae usu consummatur), a haszonélvező itt a haszonélvezet tárgyát alkotó dolognak (res fructuaria) tulajdonosa lesz s azt elhasználhatja; jogának megszüntével pedig ugyanolyan minőségü és mennyiségü dolgokat visszaadni vagy az értéket megtéríteni köteles. - Q. traditio, jogok gyakorlásának átengedése, mert valóságos átadás (traditio) csak dolgoknál lehetséges.


Kezdőlap

˙