Rastellum

(lat.) a. m. rács, rostély; a vesztegzár-intézetekben az a tér, hol a R. alatt levők másokkal közlekedhetnek a nélkül, hogy velük közelebbi érintkezésbe jönnének.

Rastenberg

város és fürdő a szász-weimari Apolda kerületben, a felső Lossa és vasút mellett, (1890) 1210 lak., 3 vastartalmu ásványvizforrással.

Rastenburg

az ugyanily nevü járás székhelye Königsberg porosz kerületben, a Guber jobb partján, vasút mellett, (1890) 7304 lak., vas- és rézöntéssel, cukor-, sor-, téglagyárral, gőz- és vizi malommal. Közelében van Karlshof nevü epileptikus-kórház.

Rasteria

sziget, l. Spezzia.

Rastral

v. rostral (a latin lastrum a. m. ágas kapa szótól), ama fafogantyunak a neve, mely egyik végén öt egymástól egyenlő távolságra eső acélvonallal van ellátva s amellyel papiros-íveken az ötvonalas zenesorokat szokás vonni.

Rastrick

város York angol grófságban, a West-Ridingben, 4 km.-nyire Huddersfieldtől, vasút mellett, (1891) 9279 lak., gépgyártással és gyapjuiparral.

Rasura

(lat.) a. m. vakarás; irásokban a kitörölt s mással helyettesített betük.

Rász

(arab) a. m. fok, hegycsúcs, továbbá fejedelem.

Rásza

(növ.) a. m. palánta (l. o.).

Raszamalafa

(növ., Liquidambar Altingianum Blume, Altingia excelsa, Noronha), Jávának tekintélyes fája (50 m). Törzse oduiban jó illatu gyántát gyüjt, mely rossamalha, rose mallus, kindai néven ismeretes és a jávai ugy használja, mint a benzoét. Fáját feldolgozzák.


Kezdőlap

˙