Reakció

(lat.) a. m. ellenhatás (l. o.). Politikai és vallási tekintetben az elavult nézetekhez való visszatérés, a haladás meggátlására irányzott törekvés; reacionarius, aki a R.-t eszközli. - Híd- vagy egyéb szerkezeteknél az a külső erő, amellyel a szerkezet az őt alátámasztó építményre (ellenfal, pillér, hídfő) ránehezedik, s amellyel viszont ez az alátámasztás, egyensúly esetén, a szerkezetre visszahat. A R. az alátámasztás módjához képest függélyes vagy ferde vonalban működhetik; az előbbi esetben a szerkezetet gerendatartósnak nevezik, az utóbbi eset ív- és függőtartókra jellemző. L. még Tartó. - R., a kémiában, l. Kémiai analízis.

Reakciós kerék

l. Segner.

Reaktivál

(lat.) a. m. tevékenységében visszahelyez.

Real

Spanyolországban és a volt spanyol Amerikában pénzszámítási egység. A spanyol real a duro vagy ezüstpiaszternek 1/20 része volt, körülbelül 35 fillér. Mexikóban egy piaszter = 8 real, Ecuadorban a peso = 10 real, Hondurasban a dollár = 8 real, Portugáliában 40 reďs = 1 real: végre Batáviában a real súlymérték = 27,343 g.

Réal

Péter Ferenc gróf, született Chatouban (Franciaország) 1857. márc. 28., megh. Párizsban 1834. máj. 8. Szeszgyára volt; a nagy forradalom idejében a jakobinus párt, később Napóleon császár híve volt. Az utóbbi grófi rangra emelte és államtanácsossá tette. 1814. Napóleonnal Elbáról való visszatérése után Párizsnak rendőrfőnöke volt. Franciaországból száműzve, Belgiumban szeszgyárat állított fel. 1818. Párizsba visszatért. Tőle van az ún. Réal-féle sajtó, l. Fenéknyomás.

Reál de los Alamos

l. Alamos.

Reálenciklopédia

(lat.), olyan ismerettár, mely a tudnivalókat betűrendbe sorolt cikkekben adja elő. Más neve lexikon. L. még Enciklopédia.

Réal-féle sajtó

l. Fenéknyomás.

Realgár

(ásv.), arzénszulfid (AsS), élénkpiros színű, hajnalpiros, egyhajlású rendszerbeli rövid oszlopos kristályokban egyenként vagy csoportosan, de gyakrabban vaskosan hintve vagy mint bevonat terem, közönségesen auripigmenttel együtt (l. o.) Félig átlátszó vagy áttetsző, karca naracssárga. K. 1,5-2 Fs. 3.4-3.6. Szép kristályok ismeretesek hazánkban Felsőbányáról, Kapnikról, Nagyágról, egyébként pedig Új-Moldován, Tajón (Zólyom) terem. Festéket készítettek belőle, úgyszintén tűzijátékokra is alkalmazták, de ma már nem a természetest veszik e célra, hanem mesterségesen készítik és sandarach vagy rubinkén néven árulják a kereskedésben. A levegőn könnyen megváltozik, megsárgul, azért gyüjteményekben leborítva kell tartani. L. még Arzén szulfidjai.

Reálgimnázium

a reáliskolák (l. Középiskola) egy neme, kilenc éves tanfolyammal és latin nyelvoktatással. A R.-ok Poroszországban az elsőrendű reáliskolákból fejlődtek e század második felében. Jóllehet a név már 1829. az újjáalakított berlini "cöllni iskola" számára használtatott, az az ellentét, mely a fennálló iskolákkal és különösen a gimnáziumokkal szemben beállott, csak később mutatkozott élesen. 1859 óta Poroszországban, később Bajorországban és Württembergben is szilárdabb alakulást nyertek. Jóllehet az egyetemek a R.-ot végzett tanulók felvétele elé nehézségeket gördítettek és a berlini 1890-iki értekezlet azokat elítélte, mindamellett fennmaradtak.


Kezdőlap

˙