Redactor

(lat., franc. redacteur) a. m. gyüjtő, rendező, különösen az időszaki és enciklopédiai iratok vezetője és szerkesztője, hirlapszerkesztő; redactio, szerkesztés, szerkesztői iroda.

Redan

(franc., ejtsd: rödán), ékalaku erőd, az amit flechenek is neveznek (l. o.). R.-os vonal az a védelmi vonal, ahol bizonyos távolságra egymástól több R. változik. Ma már a R. ideje a nyilt háboruban lejárt. Szebasztopol ostrománál az ugynevezett nagy R. volt az angolok támadási pontja s ezért jelentékeny szerep jutott neki.

Redcliffe

l. Stratford de Redcliffe.

Redditch

(ejtsd: reddics), város Worcester angol grófságban, Birmingham közelében vasút mellett, (1891) 11 295 lak., nagy tű- és egyéb vasgyárakkal. Közelében van a beslyi papirosgyár.

Redditio

(lat.) a. m. visszaadás.

Réde

1. R., nagyközség Veszprém vármegye zirci j.-ban, (1891) 1636 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. - 2. Nagy-R. (Nagy-Rhéde), nagyközség Heves vármegye gyöngyösi j.-ban, (1891) 2009 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Redegast

l. Radegast.

Redemptio

(lat.), a) foglyok megváltása; b) egyházjogban a. m. megváltás; c) a magyar jogban a jász-kun kerületnek megváltása maguk a jászok által. A kerületet ugyanis I. Lipót király a német lovagrendnek zálogosította el, ettől az invalidusok pesti laktanyájának birtokába került a kerület. Mária Terézia megengedet a jász-kunoknak, hogy magukat megválthassák. Innen támadt a különbség a redemtus és irredemtus lakosok között. L. Irredemtus.

Redemptoristák

(lat.), ama rend tagjai, melyet liguori szt. Alfonz alapított, kitől liguoriánusoknak is mondatnak. A társulat (Congregatio SS. Redemptoris) 1732. jött létre XII. Kelemen pápa beleegyezésével, ugyanazon szabályok alatt, melyek paulai szt. Vince társulatában megtartatnak. Feladata a társulatnak, hogy tagjai szigoru életmód által jó példát nyujtsanak, a tudatlanokat a hit elemeiben oktassák, a bűnösöket az üdv útjára vezessék, a rendes lelkipásztorok segítségére legyenek és az ifjuságot is oktassák. Tagjai arra is kötelezték magukat, hogy a társulaton kivül semmi méltóságot, hivatalt vagy javadalmat nem fogadnak el a pápa vagy az egyetemes rendfőnök parancsa nélkül. Első főnöke (rector major) maga a szent rendalapító lett 1742. XIV. Benedek pápa breve által erősíté meg a rendet 1749., mely csakhamar elterjedt Olaszországban. Ausztriában és Németországban a szent életü Hoffbauer (l. o.) Kelemen honosította meg őket. Megtelepedtek Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Lengyelországban, sőt Amerikában is. Németországból 1872. a jezsuitákkal együtt ők is kiutasíttattak, 1880. pedig Franciaországból.

Redhibitoria actio

(lat.), a vevőt illető az a kereset, amellyel a törvény által meghatározott esetekben a vevő a vétel megszüntetését s a kifizetett vételárnak a vétel tárgyának visszaadása mellett visszafizetését követelheti. A római jog szerint a vevőt ez a kereset megillette, valahányszor a vett tárgyon már vételnél létezett, nem szembeötlő s jelentékenyebb hibát fedezett fel, éspedig akkor is, ha az eladónak a hibáról nem volt tudomása. A R. helyett azonban a vevő a quanti minoris actióval (l. o.) is élhet. Az osztrák polgári törvénykönyv szerint R.-nak van helye az ellen, aki szavatossággal tartozik, ha a szavatosság alapjául szolgáló hiány oly nemü, hogy az többé el nem hárítható, s a dolognak rendes használatát gátolja; továbbá az u. n. felén felüli sérelem (laesio ultra dimidium, laesio enormis) esetében, vagyis ha kétoldalu ügyleteknél egyik fél annak, amit a másiknak adott, közönséges érték szerint még csak felét sem kapta meg; jogában állván a másik félnek fentartani az ügyletet az által, hogy kész a hiányt a közönséges értékig kipótolni. Bizonyos esetekben laesio enormis miatt R.-nak nincsen helye. A német polgári törvénykönyv szerint e szavatosságnak törvény által meghatározott eseteiben a szerzőt választása szerint a R. (a. m. Wandelung) vagy a quanti minoris actio (u. n. Minderung), s bizonyos esetekben ezek mellett s ezeken felül kártérítési igény is megilleti. A magyar kereskedelmi törvény szerint R.-nak vagy a vevő választása szerint quanti minoris-nak van helye, ha az áru a kikötött v. törvényi kellékeknek meg nem felel.


Kezdőlap

˙