Redukál

(lat.) a. m. visszavezet, levon, korlátol, helyreigazít, redukáló anyagok, l. Forrasztó szerek és Redukció.

Redukáló cső

a különböző átmérőjü csövek egybekapcsolására való rövidebb cső, melynek egyik végén a bővebb, másikán pedig a szűkebb cső felvételére alkalmas srófmenettel van ellátva.

Redukció

(lat.), olyan kémiai folyamat, amelyben valamely vegyületből egy másik testnek behatása folytán a negativ alkatrészek (legtöbbször oxigén, kén, klór, stb.) részben vagy egészen elvonatnak és ennek következtében az illető vegyületből egy kevésbbé összetett test v. a pozitiv elem szinállapotban áll elő. Igy p., ha sósavval elegyített ferriklorid (Fe2Cl6) oldatban cinkdarabokat teszünk, a (cink és sósavból) fejlődő hidrogén a ferrikloridból 2 klóratomot von el, minek folytán a vegyületből kevesebb klórt tartalmazó vegyület. a ferroklorid (Fe2Cl4) keletkezik; vagy ha a rézoxidot (CuO) hidrogénáramban hevitjük, ez elvonja a rézoxid oxigénjét, vele vizet képezvén, minek folytán szinréz fog előállítani. Röviden szólva; a fejlődő hidrogén a ferritkloridot ferrokloriddá, a rézoxidot pedig rézfémmé redukálja. A R.-t előidéző testet redukáló szernek nevezik; ilyenek leggyakrabban a hidrogén, szén, továbbá bizonyos fémek (leginkább az alkáli fémek) és vegyületek (szénoxid, szénhidrogének stb.). R. legtöbb esetben magas hőmérsékleten megy végbe, közönséges hőmérsékleten rendszerint csak akkor történik, ha a redukáló szer (p. a. hidrogén) a fejlődés pillanatában találkozhatik a redukálható vegyülettel, vagy pedig ha a redukáló testnek redukáló képessége igen erélyes (ilyenek p. a sztannoklorid és igen sok organikus vegyület). A R. a különféle vegyületek előállításánál, kiváltképen pedig a fémkohászatban játszik fontos szerepet, mert az iparban fontos fémek (vas, réz, cink, ólom, ón stb.) előállítása rendszerint oxidjaikból szénnel való R. útján történik. - R. a közgazdaságban, l. Részvényaláírás.

Reduktibilis

l. Algebra.

Redul

Spanyolországban és Portugáliában, Olaszországban meg Franciaországban termő szömörce.

Reduplikál

(lat.) a. m. kettőztet.

Redut Kale

(kulevi), megerősített kikötő-város Kutaisz transzkaukáziai orosz kormányzóságban, a Fekete-tenger K-i partján, a Hopi folyó torkolatánál, 620 lak. R.-t a jelen század elején Mingrelia védelmére alapították; kereskedelmi jelentősége Poti és más kikötők fellendülése következtében egészen megszünt.

Redvesedés

l. Odvasodás.

Redves törésű

igy nevezik a kovácsvasat akkor, ha a hidegben és melegben egyaránt purhás, csekély szilárdságu és kevéssé nyujtható. Ezt a szilicium, mangán, kalcium és aluminium nagy mértékü jelenléte okozza.

Red-Willow

(ejtsd: red villo) county Nebraska É.-amerikai államban, 1865 km2 ter., 3500 lak., Indianola székhellyel.


Kezdőlap

˙