Reklám

(franc.), ajánló hirdetés, mely abban különbözik az egyszerü hirdetéstől, hogy a közfigyelmet feltünö eszközökkel kihivja. Üzleti érdekek szempontjából használják a R. két nemét: az utcai és hirlap-R-ot. Utcai R.-ul különösen plakátokat használnak, melyeket oszlopokon, épületeken, kocsikon stb. helyeznek el, melyek ugy a szembeszökő hely, valamint a betük nagysága, szine által figyelmet keltenek, Használják továbbá a kikiáltókat, hirdetőtábla-kihordókat, transzparenteket stb. Az újság-R.-ot, mely a hirdetési rovatban dominál, rejtett alakban a lap többi részeibe is becsúsztatták. A R.-ot a legnagyobb túlzásig vitték az amerikaiak, angolok és franciák. Újabban reklám alatt minden oly kisérletet értünk, mely megengedett vagy meg nem engedett eszközökkel a közfigyelmet felkölteni törekszik, amit különösen szinészek, énekesek, művészek, de politikusok is használni szoktak (reklámhős). V. ö. Wehle, Die Reklame (Bécs 1879); Cronau, Buch der Reklame (Ulm 1887).

Reklamáció

(lat.), jogsérelem miatt emelt panasz, vagy felszólalás. Postai értelemben a feladó (megbizottjának, engedményesének) felszólalása küldeményét illetőleg. A posta azokról a küldeményekről, amelyekre nézve anyagi szavatossággal tartozik, feladóvevényt ad ki és a felszólalás csakis ezen feladóvevény alapján történhetik. Kivételesen e jogot a címzett gyakorolhatja feladóvevény nélkül akkor, amidőn valamely küldeményt sérült v. csonkított állapotban kézbesítenek s a címzett azt kártérítésre való igényének (ha ilyen fennáll) fentartása mellett átveszi. A feladóvevény alapján felszólalni ugyan bármikor lehet s a posta felvilágosítást ad a küldeményre nézve ameddig a postai okmányokat megőrzi, de kártérítési igénnyel felszólalni csakis a feladástól számított egy éven (Németországgal való forgalomban 6 hónapon) belül lehet. Ezen időn túl a feladó kártérítést többet nem kap. Ha a feladóvevény elvész, a R. az által pótolható, ha a feladó a felszólalási határidőn belül az illető posta- és távirdaigazgatósághoz kérvényt intéz, amelyben a feladás adatainak és a vevény elveszésének közlése mellett kártérítésre való igényét bejelenti. De ugy ebben az esetben, mint akkor is, ha a feladóvevény a felszólalás után veszett el, a kártérítést ugy fizetik ki, ha az igénylő okmányokkal (könyvkivonat, megrendelő-levél, szállító-levél, felvevő hivatal bizonyítvány stb.) avagy tanukkal igazolja, hogy ő volt a küldemény feladója, tulajdonosa. L. még Felszólalás.

Rekognoszkálás

(a lat. recognoscere szóból) a. m. szemrevétel. A tulajdonképeni harci tevékenységet előkészítő nagyon fontos működés, mely magában foglalja a térszinnek és az ellenség viszonyainak lehetőleg beható megismerését. A R. és a földerítő szolgálat (l. o.) a biztosító szolgálattal (l. o.) sok tekintetben kapcsolatos s ezért nemcsak a különösen erre elrendelt csapatok teljesítik, hanem az elővédek, élcsapatok, járóőrök stb. A R.-ra legalkalmasabb fegyvernem a könnyü lovasság. Sokszor csak néhány lovastól kisért egyes tisztekre bizzák a R.-t.

Rekollektusok

l. Recollecti.

Rekomendál

(a franc. recommander szóból) a. m. ajánl; rekomendáció, ajánlás; postai értelemben l. Ajánlott.

Rekompenzál

(lat.) a. m. kártalanít, pótol.

Rekontra

(lat.), a kártyajátékban használt kifejezés, mely azt jelenti, hogy a játékos a kimondott kontra (l. o.) ellenében magának vindikálja a játszma megnyerését.

Rekreditiv

l. Követek.

Rekruta

(a fracn. recrue a. m. újonc szótól), a még teljesen ki nem képzett besorozott katonánk elnevezése.

Rektapapir

minden olyan értékpapir, melyben a hitelező ugy van megnevezve, hogy az adós csakis éppen a megnevezett hitelező iránt van közvetlen kötelezve. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az ilyen papirokat a hitelező másra át nem ruházhatja; a szóban forgó követelést ugyanis engedmény útján át lehet ruházni, hanem az adós az új hitelezővel szemben is érvényesítheti azokat a kifogásait, zálog-, elővételi és megtartási jogait, amelyek őt az eredeti hitelezővel szemben megillették, akár magán a R.-on, akár az eredeti hitelezőnek és az adósnak egyéb viszonyain alapulnak a korlátozó jogok. Rendesen minden olyan értékpapir R., amelyben a hitelező nevénél vagy cégénél fogva jelöltetik meg s amely papir külön kikötés hiányában nem forgatható; továbbá R.-rá válik a rendeleti papiros akkor is, ha a forgatása magán a papiroson határozottan meg van tiltva, s végre az olyan, bemutatóra szóló értékpapirosok, amelyek lekötés (vinculatio) által forgalmon kivül helyeztettek mindaddig, amig a lekötés tart, R.-ok gyanánt szerepelnek. V. ö. Nagy, A magyar kereskedelmi jog kézikönyve (II. köt.).


Kezdőlap

˙