Rektaszcenzió

l. Ascensio recta.

Rektifikáló készülék

és rektifikátor, l. Lepárlók.

Rektor

l. Rector.

Rekurrens sorok

Az a0+a2 x+a2x2 +... hatványsor rekurrens sor, hogyha minden bizonyos meghatározott értéknél nagyobb n mellett xn-nek an együtthatója, mint bizonyos meghatározott számú azt megelőző együttható első foku függvénye állítható elő, amelynek együtthatói n-től függetlenek. Rekurrens sor esetében tehát bármely bizonyos meghatározott m értéknél nem kisebb n mellett lesz.

a0an-m + a1an-m+1 ... + am-1an-1 + aman ahol, a0, a1 ..., am állandó számokat jelentenek. A számok e sorát a rekurrens sor skálájának nevezzük. Hogy ha az a0+a1+x+a2x2+ ... hatványsor rekurrens, akkor konvergencia-körön belül értéke mindig x bizonyos racionális függvénye értékével megegyező és viszont, ha valamely racionális függvényt hatványsorba kifejtünk, a származó hatványsor mindig rekurrens sor lesz.

Reláció

(lat.), a közgazdaságban az arany és ezüst közötti értékviszony jelölésére használt szó. Ez értékviszony nagyságára nézve l. Arany (II. köt. 13. old. 2. hasáb), melynek adatait az időközben történt árhullámzások folytán azzal egészíthetjük ki, hogy az 1896 nov. 12-iki londoni jegyzések szerint az arany és ezüst R.-ja, vagy értékviszonya a. m. 1:31 63. L. még Relatio és Valuta.

Relais

(franc., ejtsd: rölé) a. m. lóváltás, postaállomás, előfogat; ösvény a bástya és a várárok között; a távirdában l. Telegráf.

Relapsus

(lat.) a. m. visszaesés.

Relata refero

(lat.) a. m. ugy mondom, amint hallottam (igazságáért nem kezeskedem).

Relatio

(lat.) a. m. vonatkozás, viszony, összeköttetés, tudósítás, értesítés, jelentés; különösen valamely törvényszéknél az előadó előterjesztése.

Relativ

(lat.) a. m. viszonylagos. A szó filozófiai jelentőségét l. Abszolut. - R. v. viszonyító névmás, l. Névmás.


Kezdőlap

˙