Renouf

(ejtsd: renúf) Péter, le Page, angol egyiptologus, szül. Guernsey szigeten 1824. Az irországi katolikus egyetem tanára volt, 1864. királyi tanfelügyelő, 1886. a British Museum keleti régiségeinek őre és a bibliai régiségtani társaság elnöke lett. Művei: Note on some negative particles of the Egyptian language (1862); A prayer from the Egyptian ritual (1862); Miscellaneous notes on Egyptian philology (1865); Note on Egyptian prepositions (1874); An elementary manual of the Egyptian language (1875). Vannak egyháztörténeti művei is: The condemnation of pope Honorius (1868); The case of pope Honorius reconsidered etc. (1869); Lectures on the origin and growth of religions as illustrated by the religion of ancient Egyptians (London 1880, 2. kiad. 1885) stb., amelyek az indexre kerültek.

Renovatio

(lat.) a. m. megújítás, felfrissítés; renovál, megújít, felfrissít.

Rénszarvas

l. Taránd.

Rente

l. Járadék; rentable a. m. jövedelmező; tentier, tőkepénzes.

Renumeratio

(lat.) a. m. visszafizetés.

Renuncium

l. Izenet.

Renuntiatio

(lat.) a. m. lemondás (l. o.) és Öröklésről való lemondás.

Renvers

(franc., ejtsd: ranver, az oldaljárásoknak nevezett lovardai gyakorlatok egy neme a ló idomításánál. Ellenkezője a travers-nek. A ló hátulsó lábai a járáson maradnak s az első lábai egy kis lépéssel beljebb eső vonalon járnak, ugy hogy a szögleteknél különösen, de különben is a ló hátulja nagyobb utat tesz, mint az eleje.

Rénzuzmó

rossz magyarsággal: iramzuzmó, korállzuzmó, éhségzuzmó, földi fehérmoha (növ., Cladonia Hoffm.), a bokros zuzmók egyik neme, pikkelyes, sőt csupán kérges tallusz-termettel, melyből a fölemelkedő, néha elágazó telepgally v. terméstartók (podetium) merednek föl. Csatornás nyelük ismételten elágazva tetejükön, a tölcsér szélén barna vagy piros gombalaku spóragombokat (apothecium) fakasztanak. Valamennyiök igen változó alaku és a hegyoldal száraz helyein nő. Ismeretesebb fajai a pohárkás R. (C. pyxidata Hoffm., földi pohárka), szabálytalanul ismétlődő gombos szélü pohárkákkal; erdeinkben gyakori. A takarmány-R. (C. rangifernia Hoffm., l. az ábrát) kérges talluszából 2,6, sőt 16 cm.-es, ismétlődve háromágu telepgallyain a meddő ágacska lekonyul, a termékeny egyenesen áll s barna termésgombokat érlel. Fenyveseinkben gyakori; Lappországban a rénszarvas takarmánya, sőt Skandinávia félszigetén keményítőjéért szeszre is feldolgozzák. V. ö. Krabbe, Entwickelungsgeschichte und Morphologie der polymorphen Flechtengattung Cladonia (Lipcse 1891).

[ÁBRA] Cladonia rangiferina.

Reobatométer

(görög), folyammélységmérő, Stahlbergertől, arra való, hogy tenger alatti áramlások irányát és erejét meghatározzák. A készülék meghajlított üres sárgarézgyűrü, mely súly által kényszerítve alámerül, de kivánt mélységben kikapcsolódik és ismét fölszinre száll. A R. elmerülése pillanatában egy másik úszó tárgyat helyeznek a viz felszinére és magára hagyják. Midőn a R. ismét a felszinre emelkedik, a mélységben levő áramlás következtében bizonyos irányban és távolságra eltérítve fog a felszinen úszó tárgyhoz képest feltünni. Ha az itt meglevő áramlást ismerik, a két tárgy távolságából meghatározható a mélységben levőnek iránya és nagysága. L. még Mélységmérő.


Kezdőlap

˙