Reokord

l. Reosztát.

Réole

La (ejtsd: réol), az ugyanily nevü járás székhelye Gironde francia départementban, a Garonne mellett egy dombon, vasút mellett, (1891) 4177 lak., jelentékeny likörgyártással, továbbá bőrcserzéssel, fésü-, billiárdkészítéssel, vászonszövéssel, papirgyártással; gabona-, szarvasmarha-, bőr- és borkereskedéssel. Érdekes épületei a kis Szt.-Péter-templom a XII. sz.-ból és a városháza a XII. és XIV. sz.-ból. V. ö. Gauban, Hist. de la R. (1873).

Reométer

l. Árammérő, Galvanométer és Gáznyomás-szabályozók.

Reomótor

(gör.), minden elektromos áram előidézésére szolgáló készülék, u. m. galván-batteria, hőelektromos oszlop, magneto- v. dinamogép stb.

Reorganizáció

(franc.) a. m. ujjászervezés.

Reoszkóp

l. Galvanométer.

Reosztát

(gör.), arra való készülék, hogy valamely elektromos áramkörbe ellenállások egyszerü műveletek által gyorsabban beiktattassanak v. abból kirekesztessenek. A R.-okhoz tartozik a Poggendorff-féle reokord. Ez áll két egyenletes vastagságu egymás mellé párhuzamosan deszkára feszített drótból, mely egy a deszkán ide-oda tolható kénesővel telt vasedény szűk nyilásain áthalad és igy a kéneső mindig vezető összekötteségben marad. Ha a drótokat a deszka egyik végén fekvő végeikkel szorítókkal valamely áramkörbe iktatjuk, akkor az igy az áramkörbe helyezett ellenállás az edény eltolása által változtatható. Ha a drótok ellenállása ismeretes és a beiktatott részek hossza - a csusztatható edény alatt a deszkán alkalmazott milliméterskála segítségével - megmérhető, akkor a beiktatott ellenállás is mindenkor megmérhető. Ez a készülék aránylag csak szűk határok között és kis ellenállások beiktatására használható. Más fajtája ezen eszközöknek a hengeres Rl-ok. Ezekben az ellenállásként szolgáló drót egy márvány- vagy szerpentinhengerre sűrü, de nem érintkező csavarmenetekben van felcsavarva. A henger tengely körül forgatható, forgatása által pedig egy a dróthoz rúgó által odaszoruló kis fémcsiga tovább tolódik, mi által a drótnak kisebb-nagyobb darabja az áramkörbe iktatható. A drót és a csiga hiányos és egyenlőtlen érintkezése és az ennélfogva az érintkezési helyen felmerülő változó nagyságu és meg nem határozható külön ellenállás ezen készüléket pontos mérésekre alkalmatlanná teszik, ellenben jól használható, ha az áramerő bizonyos kivánt nagyságának elérésére egyedül arról van szó, hogy az áramkörbe ellenállások beiktattassanak a nélkül, hogy azok nagyságának pontos ismerete kivántatnék. Tetszés szerinti mérhető ellenállások beiktatására nagyon alkalmas a Siemens-féle dugós R. vagy ellenállási szekrény (l. az ábrát).

[ÁBRA] Ellenállási szekrény.

Ez áll egy szekrénykéből, melyben pontosan megmért ellenállásu dróttekercsek vannak elhelyezve. Az egyes szomszédos tekercsek végei egymással láncolatosan vezető összeköttetésben vannak. Ezen összeköttetésre szolgálnak a szekrény fedelére erősített vastag sárgarézhasábok, melyeknek vezető ellenállása elhanyagolható kicsiny. Minden ilyen sárgarézhasábhoz az alatta elhelyezett két szomszédos dróttekercs egy-egy vége van forrasztva, kivéve az elsőt és utolsót, melyek a megfelelő tekercseknek csak egyik végével vannak fémi összeköttetésben és az áram felvételére szorítókkal vannak ellátva. A hasávbok egymástól el vannak szigetelve, de szomszédos oldalaikon egy áramvezető-összeköttetésüket létesítő fémdugó felvételére szolgáló kimélyítéssel birnak. Ha az összes dugók ki vannak véve, akkor az áram az összes ellenállásokon kénytelen áthaladni; ha valamely két szomszédos hasáb közé a fémdugót bedugjuk, akkor az ezen két hasábot összekötő dróttekercs ellenállása az áramkörből ki van rekesztve. A szekrénybe elhelyezett ellenállások a mérlegeknél használt súlybetétek módjára vannak sorban elrendezve; ha p. egy R. a következő ellenállásokat tartalmazza; 50, 20, 10, 10, 5, 2, 1, 1, 0,5, 0,2, 0,2, 0,1 Ohm, akkor az bármilyen 100 és 0,1 Ohm között fekvő ellenállás tized Ohmokig beiktatására és mérésére alkalmas. A készülék külső alakját mutatja a mellékelt ábra.

Reotóm

(gör.), árammegszakító. Különösen az indukciós áram előidézésére szükséges készülék; feladata, hogy általa az indukáló áram gyors egymásutánban önműködőleg megszakíttassék és ismét zárassék. L. Mágneses kalapács és Wagner-féle kalapács.

Rep.

l. Reit.

Répa

1. Alsó-R., kisközség Maros-Torda vármegye régeni felső j.-ban, (1891) 1001 oláh lak. - 2. Relső-R., kisközség u. o., (1891) 1208 oláh lak.


Kezdőlap

˙