Rescissio

(lat.) valamely jogügyletnek hatálytalanítása, érvénytelenítése. Testamentum rescissum, a bizonyos anyagi jogi okokból megsemmisített végrendelet.

Rescontro

l. Folyó számla.

Rescriptum

(lat.), valamely főhatóságtól, jelesül minisztériumtól az alantas hatósághoz intézett leirat, határozat. A római jogban rescripta principum a császárnak egyes esetekre vonatkozó feleletei. A R.-ok csak abban az ügyben voltak irányadók, amelyben keletkeztek, kivévén ha a R.-ot a császár edictum név alatt (inserto edicti vocabulo), tehát általános kötelező erővel biró rendelet alakjában bocsátotta ki.

Resculum

a rómaiak idejében Sebes-Váralja neve. A Gyerőfy-féle vár romjaitól északkeletre mintegy 800 méternyire eső fönsík castrumának maradványait a nép ma is gradistének (váracskának) hivja. Átlag 203 méter hosszu és 120 m. széles. A vizvezető csatorna és a közfürdők nyomai még szintén kivehetők. Egy ara votiva fölirata szerint négy gyalogzászlóalja egyikének parancsnoka as a castrumhoz tartozó falu patronusa egy időben Candidius Patruinus volt s ő kormányozta az afigaenusokat, kiknek fő helye R. volt. V. ö. Finály, Római nyomok (Erdélyi muzeum Évk. III. 5-8.); Torma, A limes dacicus felső része (41-53. old.).

Réseau

(franc., ejtsd: rezó), a szövött alap, amelybe a csipkeverésnél a virágokat szövik; az alap 4- vagy 6-szögü szemekből áll és vagy verik, vagy gobbinetgéppel állítják elő.

Resectio

(lat.), az a sebészeti operáció, mellyel valamely szervnek - leginkább csontnak - egy részletét kimetszik. A csontokon ízületi bajok miatt (sérülés, gümős baj, merevség) végezik legtöbbször. Ha sikerül a R.-nál a csonthártyát megtartani, akkor a R. csonthártya alattinak (subperiostalis) neveztetik, melynek kifejlesztése körül főleg Ollier lyoni sebésztanárnak vannak elévülhetetlen érdemei. R.-val szokták eltávolítani a beteg bordarészeket, az állkapocs részeit (ráknál), az ízületek csontjait (be nem igazítható ficamodásoknál, p. a hüvelykujjon, könyökben stb.). A beleken és gyomron a R.-t csak legújabb idő óta végzik leginkább rákos betegségük vagy szűkületük miatt, ritkábban sipolyoknál. A nagyobb szervek R.-ja (máj, vese, tüdő) szintén már fel van véve a sebészeti műtételek közé és igen súlyos jelentőségü (rákos és más daganatoknál, sérüléseknél vagy súlyos gyuladásoknál). A R. után a csontok újbóli összenövése levén a fő feladata a műtételnek, a csontok nyugalmáról kell gondoskodni rögzítő kötésekkel, a csontok összeszegezésével, fémvarratokkal stb. A kötés levétele után a végtag működésképességét mozgatási gyakorlatokkal kell ismét helyreállítani, ami a gyógyulás idejét néha igen megnyujthatja.

Reseda

L. (növ.), l. Rezeda; Resedaceae, l. Rezedafélék.

Réservage

l. Szinnyomás.

Reservatio

(lat.) a. m. fentartás; jura reservata, fentartott (reservált) jogok. - R. mentalis, elméjében való, nem nyilvánított fentartás, jelesül eskületételnél hallgatag tett hozzáadás, amellyel az esküvő lelkiismeretét megnyugtatni akarja. Jogilag hatálytalan.

Réserve

l. Tartalék.


Kezdőlap

˙