Réthely

(Retisova), nagyközség Temes vármegye verseci j.-ban, (1891) 1235 oláh lakossal.

Rethra

(Riedegost), az ó-vend szláv törzs isteneinek főhelye, merseburgi Thietmar szerint négy napnyi távolságban Hamburgtól, nagy tó közepén feküdt. Kikutatása azonban maig nem sikerült.

Réthy

1. Lajos (vámosgálfalvi), tanügyi és szépirodalmi iró, szül. Erdő-Csinádon (Maros-Torda) 1840. A marosvásárhelyi református kollégiumban (1857) érettségit téve, még két évig bölcsészeti, majd 1859-61. teologiai tanfolyamot végzett Kolozsváron. 1861-62. a kolozsvári reform. gimnáziumban tanított. Akkor és később, 1867 elejéig, magánnevelő Kemény György báró, utóbb Huszár Károly báró házánál. Tanítványa Kemény Endre báró országos képviselő és költő is. 1867-69. Pesten a Vasárnapi Újságnál működött és maga is lapot szerkesztett. A tanfelügyelőségek szervezésekor Brassó, Fogaras és Felső-Fehér vármegyék királyi tanfelügyelőjévé nevezte ki báró Eötvös József miniszter. 1873. áthelyeztetett Hunyad és akkor még létezett Zaránd vármegyék tanfelügyelőjévé Dévára s itt működik azóta, folyvást nagy tevékenységet fejtve ki Déva és Hunyad vármegye társadalmi és humanisztikus életében. Szépirodalmi dolgozataiból önállólag két kötet jelent meg. Egyik Megpihenés óráiból címen Déván, a másik Ifjusági beszélyek, Budapesten. Brassóban kezdeményezte és mint főmunkatárs előmozdította a Nemere c. magyar politikai lap megalapítását és fentartását. Déván a Hunyad kezdeményezői közé tartozott s annak tulajdonosa lett.

2. R. László, a magyar nemzeti muzeum éremtári őre, etnográfus és numizmatikai iró, szül. Szarvason 1851 nov. 21., hol atyja Lipót az első békésvármegyei könyvnyomdát alapította 1846., mellyel később Békés-Gyulára, majd 1858-ban Aradra költözött. R. elemi tanulmányait Aradon Nikodém János ev. lelkész iskolájában végezte s a szarvasi evang., később a budapesti ref. gimnáziumban tanult. Felsőbb tanulmányait a budapesti és bécsi egyetemeken végezte mint Rómer, Budenz, Salamon, Miklosich, Karabacek tanítványa. Két éven át a békéscsabai polgári leányiskolánál tanított, majd a bölcsészdoktori diploma elnyerése után a magyar nemzeti muzeum éremtárához nevezték ki. Az akadémia archeologiai bizottsága 1883. a Corpus Nummorum Hungariae Árpád-kori anyagának összegyüjtésével bizta meg s e célból Nyugat-Európa nevezetesebb gyüjteményeit tanulmányozta. 1885. a György Endrétől vezetett balkáni tudományos expediciónak tagja volt s mint ennek egyik eredményét megirta az Oláh nyelv és nemzet megalakulása c. két kiadást ért munkáját. Szerkesztette az Ethznographia első évfolyamát s számos tanulmányt irt etnográfiai és numizmatikai tartalommal. Az akadémia 1892. levelező tagjává választotta, hol A romanizmus Illyricumban c. értekezéssel foglalta el székét. Tudományos munkássága legfőbb eredménye, hogy az oláh nyelv és faj keletkezésének és alakulásának kérdését ő oldotta meg véglegesen. E Lexikonba numizmatikai és tenográfiai cikkeket ir.

3. R. Mór, matematikus, műegyetemi tanár, szül. Nagykőrösön 1846 nov. 3. Ugyanott végezte a gimnáziumot. Főiskolai tanulmányait a bécsi műegyetemen kezdte s a budai József-műegyetemen folytatta. 1869 őszétől kezdve három féléven át a József-műegyetemen tanársegéd volt, azután pedig ugyanannyi ideig a körmöcbányai főreáliskolán tanár. 1872-74. állami ösztöndíjjal a göttingai és heidelbergai egyetemen járt s az utóbbin bölcsészeti doktorrá lett. 1874-86. a kolozsvári egyetemen az elméleti fizika és a matematika tanára volt. 1886 óta a József-műegyetemen működik, még pedig 1891-ig mint a matematikának, azóta pedig az analitikai mekanikának tanára. 1878 óta a tudományos akadémiának tagja. Irt matematikai és fizikai értekezéseket, az akadémia megbizásából König Gyulával együtt kiadja Bólyai Tentamenjét, melyből az első kötet 1897. jelent meg. E lexikon munkatársa.

Réti

János, gazd. tanár, szül. Csongrádon 1849. Iskoláit Kecskeméten, Székesfehérváron s Szegeden végezte s mint gazdasági gyakornok Károlyi Sándor gróf uradalmaiban töltött két évet; látogatta a debreceni, keszthelyi s magyaróvári gazdasági felsőbb tanintézeteket s miután végbizonyítványt nyert, állami ösztöndíjjal külföldre utazott s hallgatója volt egy évig a hallei és heidelbergai egyetemek gazdasági fakultásainak. Állami szolgálatba lépett (1874) s először a dicsőszentmártoni gazdasági felsőbb népiskolának volt igazgatója, innét pedig kineveztetett a debreceni királyi gazdasági tanintézethez a növénytermelési s üzlettani szakra (1876); jelenleg a kolozsmonostori magyar kir. gazdasági tanintézet rendes tanára. Irodalmi munkásságát illetőleg a hazai gazdasági szaklapokba dolgozott; azonkivül az alábbi munkákat irta: Miként emelhetjük gazdaságunk jövedelmét? A szántás s vetésről; A termőföldről; A burgonya és cukorrépa termeléséről; A trágyáról; A komló termesztéséről; A legjobb takarmányfüvek termesztéséről.

Retiarius

egyik neme a római cirkuszokban küzködő gladiátoroknak (l. o.).

Réti csenkesz

l. Festuca.

Reticularis

(lat.) a. m. hálózatos, recés.

Reticulum

(lat.) a. m. háló, szövött munka, a római nők szövött főkötője, melyet a hajukon viseltek; reticulatum opus, hálószerü üvegmunka. - R. az állattanban, l. Recegyomor.

Réti héja

(Circus Lac.), a sólyomfélék családjába tartozó ragadozó madárnem. Csőre tompán fogas, a második szárnytoll a leghosszabb, szárnya többnyire a fark végéig terjed. Hazánkban négy faja él: a fehér R. (C. cyaneus L.), a him háta hamvas-szürke, hasa fehéres, a nőstény háta barnás-szürke, hasa fehéres, barna gerincfoltokkal. Hossza 46-50, szárnyhossza 36-40, farkhossza 21 cm. Különösen a mocsaras síkságokat szereti. A hamvas R. (C. pygargus L.), a him hamuszürke, szárny közepe felett fekete haránt sávval, a szárny vége fekete. A nőstény háta barna, világosabb foltokkal. Hasonló nagyságu mint az előbbi. Hazája Európa, Ázsia és Észak-Afrika. Magyarországban mint vándormadár márc.-tól okt.-ig mocsaras helyeken és hegyek közt tartózkodik s főleg egerekkel, békákkal és rovarokkal táplálkozik. Fakó R. (C. macrourus Gm.), a him háta világosszürke, hasa fehéres, mig a tojó háta barna, világosabb foltokkal, hasa rozsdasárga vereses gerincfoltokkal. Hazája Dél-Európa. Vándormadár, mely alföldön elég gyakori. A vörhenyes R. (C. aeruginosus L.), általában barna-vörös szinü. A him feje világossárga foltos, a nőstényé fehéres. Európát, Ázsiát és Észak-Afrikát lakja. Magyarországban mint vándormadár márc.-tól okt.-ig főleg mocsaras és nádas helyeken fordul elő. A vizi madarak kicsinyjeinek veszedelmes ellensége.

Retimo

város Kréta (l. o.) szigetén.


Kezdőlap

˙