Retortagrafit

igen kemény, tiszta szén, mely finom rétegekben rakódik le a világítógázgyárak azon agyagretortáinak falára, melyekben a kőszenet szárazon desztillálják. Némely világítógázgyárban igen nagy mennyiségben gyártják, mert kitünő anyagot szolgáltat a Bunsen-féle elektromos battériákhoz, legfőképen pedig az elektromos ívlámpák szenét készítik belőle, ugyszintén a legjobb köszörüköveket tű- és műszergyárosok számára.

Retouche

(franc., ejtsd: rötús) a. m. kijavítás; festmények, litográfiai vagy kerámiai gyártmányok kisebb hibáinak kijavítása; az átfestést is igy nevezik. A fényképezésnél R. alatt azt az eljárást értik, midőn a szintonus különbségei kiegyenlíttetnek.

Retour

(franc., ejtsd: rotúr) a. m. visszatérés, visszajövetel, áruk visszaküldése, melyek bizonyos helyről mint eladatlanok visszaérkeznek.

Rétöntözés

a réteknek vizzel való ellátása mesterséges módon. A R. alkalmazása már nagyon régi keletü. Kiváló fontosságra különösen a régi Olaszországban emelkedett, melynek északi részében - Lombardiában - maiglan a tökély legmagasabb fokán áll. Ellenben a többi kulturállamokban csak a mult század közepe, nálunk pedig a kulturmérnöki intézmény megalkotása óta (1879) vett a R. nagyobb lendületet, habár fontosságát régen elismerték. A R. célja kettős, t. i. egyrészt a réti növényzetnek tenyészet közben a szükséges nedvességet biztosítani, másrészt a vizben oldott és lebegő növényi tápanyagok által trágyázólag hatni. Azonkivül kihat az öntözés a talajban foglalt anyagok feloldására, a talajbeli levegőre és a talaj hőmérsékletére. Ezen hatások végeredménye abban nyilvánul, hogy az öntözhető rétek szénatermése nemcsak nagyobb, hanem biztosabb is, mint a nem öntözhetőké. Legfeltünőbb ez a hatás száraz éghajlat alatt, hol a rétek holdankint alig 15-20 q szénát teremnek, mig öntözhető rétek termése 40, sőt 50 q-ra emelkedik, Lombardiában pedig az ott marcitáknak mondott öntözhető rétek 5-6-szor kaszálhatók s hozamuk meghaladja a 100 q-t. R.-re mindenütt nyilik alkalom, ahol e célra alkalmas vizzel elegendő mennyiségben rendelkezünk és ez a viz az öntözendő területre könnyü szerrel - azaz költséges berendezések nélkül - rávezethető, másrészt a felesleges viz nehézség nélkül elvezethető. E föltételek nélkül a mi viszonyaink között a R.-t alkalmazni nem tanácsos (l. Öntözés). Hazánkban az öntözésre berendezett rétek területe nagyon csekély, mindössze 4-5000 kataszt. holdat foglal el; remélhető azonban, hogy az alföldön tervezett nagy szabásu csatornázási rendszer nagyban hozzá fog járulni a R.-nek általánosabb alkalmazásához.

R. et P.

l. Ruiz et Pav.

Rétpázsit

(növ.), gyepesen növekedő réti pázsitfüvek hajlékony, vékonyas levelekkel, mint p. a perjefű, Festuca. Nagyobb földdarabot összefüggő gyepszőnyeggel elborítanak.

Rétpusztító bagolylepke

l. Éjjeli lepkék.

Retractio

(lat.) a. m. összevonás, összehúzódás.

Retraite

(franc., ejtsd: rötret) a. m. visszavonulás, takarodó.

Retranchement

l. Erődítés.


Kezdőlap

˙